Оз Катерджи/Владислав ДавидзонНеотдавнашното отразяване на войната в Украйна в западните

...
Оз Катерджи/Владислав ДавидзонНеотдавнашното отразяване на войната в Украйна в западните
Коментари Харесай

Foreign Policy: Контраофанзивата на Украйна е по-успешна, отколкото си мислите

Оз Катерджи/Владислав Давидзон

Неотдавнашното отразяване на войната в Украйна в западните медии се концентрира върху сухопътната атака на Киев, изключително върху опитите за напредване към черноморското крайбрежие. Голяма част от вниманието, с право или не, беше ориентирано към неналичието на забележителен прогрес от страна на Киев до момента през тази година, като нищо не може да се съпостави с миналогодишните мълниеносни офанзиви в Харков и Херсон.

Макар че част от тази рецензия може да е оправдана, съвсем изключителният западен фокус върху териториалните пробиви отклони вниманието от обстоятелството, че Украйна води средносрочна и дълготрайна война на няколко фронта против доста по-голям и мощно укрепен съперник. Нещо повече, неналичието на огромен украински сухопътен прогрес засенчва напълно действителните триумфи на бойното поле, които Украйна реализира на други театри на спора - най-много в окупирания от Русия Крим и в Черно море.

Важна част от дълготрайния проект на Киев за войната е да изтласка Русия от Кримския полуостров и останалите окупирани от Русия елементи от украинското крайбрежие. От началото на пълномащабното навлизане Черноморският флот на Русия, чийто щаб се намира в кримското пристанище Севастопол, е значим съставен елемент от военните старания на Москва. Руските военни кораби, опериращи от Севастопол, постановиха обсада на украинското крайбрежие и изстреляха крилати ракети, с цел да обсипят с пъкъл украинските градове и инфраструктура.

Но през последните няколко месеца Украйна реализира поредност от изненадващи победи в Крим и към него, в това число ракетни удари по моста в Керченския пролив и голям брой дръзки офанзиви против самия Черноморски флот - с огромно влияние върху способността на руснаците да работят на полуострова и в западната част на Черно море.

През септември украинците нанесоха поредност от ракетни удари по съветски военноморски обекти в Севастопол, в това число десантен транспортен съд, подводница и щаба на Черноморския флот - съгласно сведенията, до момента в който няколко високопоставени командири са били вътре. Някои от тези удари бяха осъществени благодарение на крилати ракети Storm Shadow, доставени неотдавна от Англия и Франция. Украинците също по този начин усилиха ударите си против съветските логистични, ремонтни и инфраструктурни центрове на полуострова за да понижат способността на Русия да поддържа флота си. По-рано този месец Киев пое отговорност за още две офанзиви против съветския флот, като употребява нов вид морски дрон, с цел да нанесе удар по съветския ракетоносец " Буян ", и извърши диверсионна офанзива против съветския патрулен транспортен съд " Павел Державин ". До тези удари се стигна, откакто през предходните седмици украинците методично нападнаха съветските структури за противоракетна защита в Крим.

Представлявайки дребна част от цената на модернизиран съветски военен транспортен съд, десантен транспортен съд или подводница, тези относително евтини и бързо конструирани безпилотни апарати се оказаха радикална иновация.

До края на лятото украинците потвърдиха, че са способни освен да потопят или осакатят съществени съветски военноморски средства, само че и да създадат по-нататъшното потребление на Севастопол неустойчиво за Черноморския флот. Британското министерство на защитата оцени, че Русия е " преместила доста от влиятелните си активи - в това число кораби и подводници, способни да изстрелват крилати ракети - от Севастопол в региони за деяние и базиране по-на изток, като Новоросийск ". Освен това на 5 октомври водачът на окупирания от Русия грузински район Абхазия, който се намира даже по-далеч на изток от Новоросийск, направи обществени изказвания, че в подкрепяния от Москва район скоро ще бъде ситуирана " непрекъсната точка за разполагане " на съветския флот. Такава база ще бъде ситуирана съвсем в самия източен завършек на Черно море, което допуска, че руснаците са стигнали до заключението, че разполагането на военноморски средства наоколо до Украйна и нейната мощно минирана брегова линия е несъстоятелно.

Тези триумфи доведоха до съществено ограничение на подвижността на Русия в Черно море. Британският министър на въоръжените сили Джеймс Хийпи съобщи: " Функционалното проваляне на Черноморския флот, а съгласно мен то е точно такова, защото той беше заставен да се разпръсне в пристанища, от които не може да оказва въздействие върху Украйна. "

Като се има поради, че цялостното освобождение на Крим е основна цел за Киев, тези обилни украински триумфи би трябвало да бъдат сложени в същия подтекст като другите събития в този многостранен спор - нещо, което огромна част от западната преса и коментатори не съумяха да създадат. С ефикасното изтласкване на съветския Черноморски флот от Севастопол и едностранното отваряне на кулоар за транспорт на зърно, Киев реализира зашеметяващи триумфи единствено с лимитирани военноморски благоприятни условия. Макар че Украйна към момента е надалеч от това да издигне знамето си над кримската столица Симферопол, сходен прогрес щеше да бъде невъобразим предходната година.

Успехът на украинските военноморски интервенции против съветския флот е още по-забележителен, защото Украйна към този момент не разполага с военноморски сили. От 2014 година насам руснаците потопиха, плениха или обезвредиха всички огромни украински военни кораби като се изключи флагманската фрегата " Хетман Сахайдачни ", която самите украинци потопиха при започване на 2022 година, с цел да предотвратят попадането ѝ в съветски ръце. Украинците започнаха постоянно да се майтапят, че могъщият съветски Черноморски флот е потънал от страна без флот, само че на съветските военноморски офицери надали им е смешно.

Украинските военни са потвърдили, че са способни бързо и с унищожителен резултат да включат в арсенала си ново съоръжение - без значение дали става дума за домашно създадени морски дронове или за ракети, доставени от Англия и Франция. Ако западните държавни управления желаят да видят повече триумфи на бойното поле, даването на Украйна на повече ракети с по-дълъг обхват, с цел да продължи да лишава Русия от свободата на придвижване в Крим, би било положително начало. Така или другояче, западните наблюдаващи би трябвало да престанат да се концентрират единствено върху сухопътната война и да слагат тези забележителни украински достижения в подтекста, който заслужават. В противоположен случай аргументирането в интерес на даването на Киев на инструментите, от които се нуждае, с цел да освободи териториите си, ще бъде по-трудно, в сравнение с е належащо./БГНЕС

*Оз Катерджи - английски публицист на свободна процедура от Ливан, който се занимава с спорове, човешки права и Близкия изток;/Владислав Давидзов - сътрудник за европейската просвета в Tablet
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР