Овцевъдите посрещат Великден и Гергьовден с реализирана продукция на сравнително

...
Овцевъдите посрещат Великден и Гергьовден с реализирана продукция на сравнително
Коментари Харесай

Симеон Караколев: Очакваме след Гергьовден да отчетем половин милион консумирани агнета

Овцевъдите посрещат Великден и Гергьовден с осъществена продукция на относително приемливи цени. Обичайно в България по време празниците се употребяват към половин милион агнета . Малкото останали ще бъдат на трапезата на 6 май. Както са били предвижданията при започване на сезона месото се е продавало в ценовия диапазон от 14 до 19 лева./кг. В съпоставяне с 2020 година цената е с към 15% по-висока .

Това съобщи пред Радио София съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) Симеон Караколев .

По негови данни предстоящият дъмпинг на месо и яйца от импорт не се състоя , посредством и на контрола от страна на БАБХ по граничните пунктове.


Снимка: noka.bg

Караколев напомни, че за сигурност самобитна гаранция дава българският генезис, който на месото се значи със наследник щемпел . За всяко друга страна печатът е червен. Препоръчително и законно е да се купи месо от някоя плантация, добави животновъдът.

По отношение на млякото , съществуват злоупотреби с потребление на изсъхнало мляко, или повече вода.

„ Освен че се цените са спекулативни, продуктът не е здравословен. В България санкциите за това към момента са дребни “, сподели още Симеон Караколев.

Колкото до помощите по отношение на коронавирусната пандемия , от НОКА са декларирали претенции към държавните органи, поддръжката да не е на парче и тя да доближи до всички фермери.

 След година спиране от 18 до 20 юни край Петропавловския манастир до град Лясковец ще се организира Деветият народен събор на овцевъдите в България . Щ е бъдат  показани над 1000 чистопородни животни – овце, кози, кучета и коне. Под мотото „ Българските храни от български първични материали “ ще е ревюто на фермерски артикули от овче и козе мляко и месо. 

Предвидени са атрактивни фермерски надпревари по ръчно доене и стрижба, машинен млеконадой на кози, за на-тежък коч, най-хубаво сирене и кашкавал, изтегляне на товари от коне-тежковози, ревю на селскостопанска техника, съоръжение и профилирана литература.

Съборът на овцевъдите по традиция ще съчетае стопанския аспект на овцевъдството и козевъдството сбогатата българска национална просвета, обичаи и фолклор. Ще има кулинарни зони, обичайни занаяти, национални веселби, нестинари, хоротеки, а специфична изненада ще са многото занимания и етно атракциите за цялото семейство.

Със Симеон Караколев беседва Катя Василева.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР