оворителят на Европейския съюз Петер Стано заяви днес, че ЕС

...
оворителят на Европейския съюз Петер Стано заяви днес, че ЕС
Коментари Харесай

ЕС заплаши Прищина с драстични мерки, ако не постигне деескалация в Северно Косово

оворителят на Европейския съюз Петер Стано съобщи през днешния ден, че Европейски Съюз на няколко пъти ясно е заявявал какво чака от Косово, с цел да отдръпна ограниченията, въведени против Прищина, и че Европейски Съюз е подготвен да вкара фрапантни ограничения, в случай че няма деескалация на обстановката в Северно Косово, заяви Българска телеграфна агенция.

" Европейски Съюз изиска от Косово да работи в посока на деескалация и неотложно да спре всички полицейски дейности във и към административните общински здания в общините със сръбско болшинство в северната част на Косово. Четиримата кметове краткотрайно ще извършват отговорностите си отвън общинските здания. Ние също по този начин отбелязахме и приветствахме известието на държавното управление на Косово за понижаване на полицейското наличие с 25 % в и към общинските здания. Всичко това са значими стъпки, само че са нужни спомагателни стъпки ", сподели Стано на постоянен брифинг, когато бе запитан дали Европейски Съюз ще стартира да отстранява ограниченията против Косово сега, в който бъдат оповестени избори в четири общини в Северно Косово със сръбско болшинство, съобщи Танюг.

Той акцентира, че премахването на наказателните ограничения не зависи от Европейски Съюз или интернационалните сътрудници, а от способността на Белград и Прищина да отговорят на претенции, съглашения или отговорности.

" Също по този начин декларирахме на няколко пъти, че избори би трябвало да бъдат проведени и в четирите общини. Организирани по приобщаващ метод с цялостното и абсолютно присъединяване на всички косовски сърби. И е доста значимо да се върнем към разговора сред Белград и Прищина “, акцентира Стано.

Попитан дали Европейски Съюз желае да види съответни резултати и използване на контрактуваните съглашения сред Белград и Прищина до края на годината, Стано сподели, че би било добре да види съответни резултати по-рано, тъй като споразуменията не служат за облекчаване на интернационалните сътрудници и Европейски Съюз, а са признати в името на благосъстоянието и подобряването на живота на жителите.

" Разбира се, има потребност от незабавно използване на съглашението. Както на институционално равнище в Брюксел, само че и измежду 27-те членки на Европейски Съюз и измежду интернационалните сътрудници има чувство и потребност от деескалация на ситуацията  в интерес на жителите на Косово и Сърбия, само че и по този начин, че и двете страни да могат да продължат напред по европейския дневен ред. Защото без прогрес в разговора няма да има прогрес и по европейския път. Европейски Съюз към този момент съобщи това доста ясно на няколко пъти ", съобщи Стано. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР