Овладян е пожарът в панагюрското село Елшица. И тази нощ

...
Овладян е пожарът в панагюрското село Елшица. И тази нощ
Коментари Харесай

Овладян е пожарът над Елшица, дежурни екипи остават на място

Овладян е пожарът в панагюрското село Елшица. И тази нощ на място остават дежурни екипи, с цел да наблюдават ситуацията. Следобед в региона заваля дъжд, което оказа помощ в битката с огъня.

Гасенето продължава към този момент трети ден. Над 130 пожарникари, лесничеи и доброволци са на терен, разпределени по сериозните точки на пожара. През нощта с тежка техника са прокарани единадесет километра просеки, с цел да не се разрасне пожарът. Той е локализиран, само че напъните са ориентирани към преодоляване на пет местни огнища.

" Двете от огнищата са в труднодостъпни места в самата гора, където не може да се вкара техника и всичкото гасене се прави на ръка от сътрудници доброволци и пожарникари. ", изясни комисар Ангел Ангелов- шеф на районен съд ПБЗН- Пазарджик.

Доброволните формирования от цялата страна дойдоха с наличната си техника за преодоляване на огъня.

" Нашият бус е 650 литра вода, две резачки, тупалки и лопати, сега ще разчитаме най- към този момент на водата. Като се изхаби, има водоноски - зареждаме и продължаваме да гасим. ", споделя Красимир Каракашев-доброволно формирование-„ Мейдей " -Пловдив.

" Тези туби ще бъдат закарани на хората, които са на терен, за гръдните пръскачки, които би трябвало да бъдат подсигурени с вода ", добавя Стелиян Хараланов от Национална асоциация на доброволците, представен от Българска национална телевизия.

От сутринта в битката с пламъците още веднъж се включи хеликоптер от авиобаза Крумово. Проблем създаваха високите температури и вятърът.

" Това е най-мащабният пожар, на който съм участвал. Изключително изсъхнало време, главно черен бор, който има ужасно доста смола - като се вдигне върхов пожар, гори извънредно бързо. ", споделя Иван Белишки - доброволец от Панагюрище.

До обяд бяха овладени най-критичните точки от пожара. Жителите на Елшица, които претърпяха няколко кошмарни дни, към този момент са спокойни.

" Бяхме обезпокоени, когато потегли пожарът първия ден следобеда, до момента в който пристигна техниката...а когато към пет и половина се появи водата, крещя ето - по въздух към този момент ще ни спасят. Ей на тези хора - " Евала! " и им благодарим, където пристигнаха отвред, с цел да оказват помощ ", споделя Гинка Томева.

По обед напъните на екипите бяха ориентирани към зародилия пожар в региона на пазарджишкото село Црънча наоколо до военния полигон. Пламъците там бяха овладени за часове благодарение на хеликоптер и три противопожарни автомобила. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР