Овесените ядки се нареждат сред най-популярните и здравословни храни в

...
Овесените ядки се нареждат сред най-популярните и здравословни храни в
Коментари Харесай

Овесени ядки - състав и ползи за здравето


Овесените ядки се подреждат измежду най-популярните и здравословни храни в актуалната диетология. Те са цялостни с хранителни субстанции, които придават на тяхната известност мощен статус на суперхрана. Техният състав включва значими витамини, минерали и фибри, които играят ролята на основни играчи в поддържането на здравословния метод на живот.

Състав на овесените ядки: Овесените ядки се отличават с разнороден състав, който им придава хранителната им стойност. Витамините от група B, които се срещат в тях, имат голям брой изгоди за организма. Витамин B1 (тиамин) подкрепя метаболизма на въглехидратите и производството на сила. Витамин B2 (рибофлавин) играе значима роля в растежа и поддържането на здравето на кожата. Витамин B3 (ниацин) усъвършенства функционалността на нервната система, до момента в който витамин B5 (пантотенова киселина) взе участие в производството на хормони и хемоглобина. Витамин B6 (пиридоксин) е значим за здравето на имунната система и метаболизма на протеините. Фолиевата киселина, също част от група B, е от значително значение за растежа и развиването на нови кафези.
-->
Овесените ядки също по този начин се отличават с високо наличие на минерали като желязо, магнезий, цинк и фосфор. Желязото е съставка от хемоглобина, който придвижва О2 в алените кръвни кафези. Магнезият подкрепя функционалността на мускулите и нервната система, като също по този начин поддържа стабилността на сърдечния темп. Цинкът е нужен за растежа, имунната система и репродуктивното здраве. Фосфорът е значим за костите, зъбите и енергийния метаболизъм.

Ползи за здравето:
Регулиране на храносмилателния развой: Овесените ядки са извънредно богати на разтворими фибри, изключително бета-глюкан. Тези фибри образуват гелоподобна конструкция в стомаха, която забавя изпразването на стомаха. Това предотвратява внезапното повишаване на равнищата на захар в кръвта след хранене и подкрепя контрола на апетита.Защита на сърдечно-съдовата система: Една от най-известните изгоди на овесените ядки е тяхното способство за понижаване на равнищата на неприятния холестерол (LDL) в организма. Този резултат се дължи на бета-глюканите, които свързват холестерола и го изтласкват от тялото. Това понижава риска от сърдечно-съдови болести като атеросклероза и коронарна болест.Поддържане на тегло и надзор на апетита: Богатството на фибри в овесените ядки ги прави отличен избор за тези, които желаят да отслабнат или поддържат оптималното си тегло. Фибрите удължават чувството за задоволеност и понижават желанието за междухранителни спирания.Поддържане на постоянни равнища на захар в кръвта: Фибрите в овесените ядки спомагат за управлението на равнищата на захар в кръвта, което е изключително значимо за хора с диабет.Подобряване на храносмилателния тракт: Разтворимите фибри в овесените ядки освен контролират храносмилателния развой, само че и подкрепят здравето на червата, като предизвикват растежа на потребни бактерии и понижават риска от запек.
Ето няколко забавни хрумвания за това по какъв начин да включите в ежедневната си хранителна рутина:
Закуска: Овесената каша е класическият метод да се насладите на овесени ядки. Варете ги с мляко или вода и прибавете обичани плодове, ядки и мед.Готвени ястия: Добавете овесени ядки към кайма, супи и други готвени ястия, с цел да ги обогатите с фибри и текстура.Печива и закуски: Използвайте овесени ядки за подготвяне на хранителни питейни заведения, мюсли, кексове и други сладки или солени закуски.Салати: Засипете горещи или студени овесени ядки върху салатите си, с цел да придадете спомагателен хрупкав усет и текстура.Десерти: Включете овесени ядки в приготвянето на десерти като карамелени сладкиши или овесени бисквити.
Овесените ядки са същински съкровища на природата, цялостни със съставки, които благоприятстват нашето здраве. Независимо дали ги консумирате за закуска, обяд, вечеря или като съставна част в хранителни произведения, овесените ядки са елементарен метод да интегрирате потребни хранителни субстанции в своята диета. Придайте на тяхната вкусна и пълноценна природа опцията да подобрят здравето и благосъстоянието ви.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР