Отзвук от клипа с изпълнение на химна на България в

...
Отзвук от клипа с изпълнение на химна на България в
Коментари Харесай

Ще има ли последствия за изпълнителя на кавъра на химна

Отзвук от клипа с осъществяване на химна на България в чалга вид. Видеото към този момент е изтеглено от YouTube, само че продължава да провокира остра дискусия в обществените мрежи. Според конституционалисти доста мъчно може да се потвърди, че става въпрос за поругаване на един от националните знаци. Причината – изчезнала нормативна уредба, в която да е разказано кой, по кое време и по какъв начин може да употребява химна.

В интернет Бирджан Хайрединов отбелязва, че знае кой е създателят на текста на химна - Цветан Радославов. Като създател на музиката, която е употребявал, показва Генади Ивайлов. Той самият се оказа шокиран от чутото. „ Просто момчето е желало бързичко да действа с неговата изява като артист и е решил, че би трябвало да направи тъкмо това парче с аранжимента от моята ария и с текста от химна на България ”, счита музикантът.
-->
Той опитал да се свърже с изпълнителя, само че без триумф. Нашият опит да беседваме с Бирджан Хайрединов също остана без резултат. Юристи напомнят, че сходно действие е наказуемо по закон, защото химнът, гербът и знамето са национални знаци. Според текстовете в Наказателния кодекс който и по какъвто и да е метод опетни един от тях, се санкционира с лишаване  от независимост до две години или с санкция до 3 хиляди лв..

Според преподавателя по Конституционно право Христо Паунов казусът в тази ситуация е, че няма модерна нормативна уредба на химна на Република България. „ Ние имаме единствен текст в Конституцията, в който се споделя, че химнът е „ Мила Родино ”. И по какъв начин да разберем по какъв метод в действителност се нарушава законът, откакто нямаме уредба по тази причина ”, попита той.

Оказва се, че всеки би могъл да интерпретира химна както изиска, счита Паунов. А доказването, че един от националните ни знаци е очернен, е съвсем невероятно, тъй като законодателят няма база, на която да стъпи. „ Доколко тази форма на самореализация съставлява очерняне? Въпросът е внимателен точно заради това, че страната през всичките тези години не се е постарала да уреди по този начин нещата, както със знамето и герба ”, добавя конституционалистът.

От Министерството на културата обявиха за NOVA, че авторските права на музиката и текста на Цветан Радославов са погасени. Действащите разпореждания били ясни - химнът не може да се употребява като част от друга мелодия или ария, да се извършва в ремиксирани разновидности и променено автентично звучене.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР