Отвори се кутията на Пандора... под формата на близо 12

...
Отвори се кутията на Пандора... под формата на близо 12
Коментари Харесай

„Досиетата Пандора“, скъп газ и други акценти за седмицата по света

Отвори се кутията на Пандора... под формата на близо 12 милиона документа, разкриващи укрито в офшорки скъпо имущество и пари на някогашни и сегашни международни водачи, милиардери и звезди, исторически връх за цената на газа в Европа, европейско заричане за Западните Балкани, въпреки и не толкоз изрично, паднало държавно управление при северните ни съседи, съветски стъпки за кино в космоса и Нобели.

Така звучаха част от по-важните интернационалните събития от миналата седмица.

„ Досиетата Панама “, само че на стероиди . Така някои от участниците в най-мащабното журналистическо следствие, направено от Международният консорциум на проверяващите публицисти, дефинират осветляването на милиони документи и имената в тях, наречено „ Пандора пейпърс “. Бедите и неволите се разбягаха из земята, както е разказано в древногръцкия мит.

Над 600 проверяващи публицисти от 117 страни, измежду които и България, разкриха по какъв начин посредством сенчестата финансова система - едни от най-богатите и авторитетни лица в света са се облагодетелствали материално, спестявайки си заплащането на налози. 35-има сегашни и някогашни международни водачи, над 330 политици и публични лица в 91 страни и територии.

В документите излизат имената на краля на Йордания, президентът на Украйна Володимир Зеленски, министър председателят на Чехия Андрей Бабиш , който си е купил през офшорка палат на Френската ривиера за 22 милиона $ - с киносалон и два басейна, някогашният министър председател на Англия Тони Блеър и брачната половинка му, които са икономисали налози от договорка с викторианска постройка в Лондон посредством офшорна компания, хора от обкръжението на съветския президент Владимир Путин, над 130 милиардери от Русия, Съединените щати, Турция и други страни.

Появиха се и имената на хора от шоу бизнеса - поп звездата Шакира, Елтън Джон, барабаниста на Бийтълс Ринго Стар, немският супермодел Клаудия Шифър и испанската музикална легенда Хулио Иглесиас.

България също се появи на картата на Пандора. 174 компании, свързани със страната ни и двама български политици - някогашният народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски и ексминистърът на външните работи Николай Младенов.

Нов исторически връх доближи цената на природния газ в Европа в хода на търговията през седмицата. Цената на синьото гориво надвиши 1900 $ за 1000 кубични метра. Прогноза за скъпа зима за европейските консуматори направи еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон. Според нея цените на силата ще продължат да порастват през зимата и ще стартират да спадат последователно напролет.

18 години по-късно Европейският съюз удостовери позицията си за бъдещо участие на шестте страни от Западните Балкани - Северна Македония, Албания, Сърбия, Босна и Херцеговина, Косово и Черна гора. На срещата на върха в Бърдо, Словения - 27-те водачи на страните от Блока обаче не се сплотиха към посочването на съответна дата за влизане, а точно 2030 година

Политически разтърсвания отвъд Дунава . Правителството на северните ни съседи падна след сполучлив избор на съмнение. След 9 месеца на власт кабинетът на премиера Флориан Къцу, водач на Националната демократична партия доближи кулминационната си точка на оттеглено доверие - и от съперници, и от някогашни съидейници. Внесеният избор на съмнение от Социалдемократическата партия, която е в съпротива, срещна поддръжката на някогашните сътрудници в ръководството на Къцу - партия „ Съюз за избавление на Румъния “ на Дачиан Чолош, както и на крайнодесните от Съюз за обединяване на румънците. Мотивът за вота беше обедняването на румънците, мощно задлъжняване на страната и провалена акцията за имунизация. Едва една трета от 19-милионното население на Румъния е имунизирана, което е второто най-ниско равнище в блока след България.

Мосфилм става КосМосфилм . Русия изпрати киноекип в космоса. До 17 октомври режисьорът Клим Шипeнко и актрисата Юлия Пересилд ще бъдат на борда на Международната галактическа станция, с цел да снимат за пръв път игрален филм в галактическото пространство. Заглавието на филмът, който ще снимат е „ Предизвикателството “. Сюжетът се върти към съветска лекарка, изиграна от Пересилд, която би трябвало да пътува до галактическата станция, с цел да лекува болен космонавт.

Още от Седмицата на бързи обороти може да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР