Отвореното писмо е изпратено и адресирано към Председателя на Европейската

...
Отвореното писмо е изпратено и адресирано към Председателя на Европейската
Коментари Харесай

Учени и бизнесмени призовават ЕК да спре жестоките практики към животните

Отвореното писмо е изпратено и адресирано към Председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В него я приканват да внесе дълго чакани законопроекти , адресиращи и защитаващи животните от редица нечовешки практики в Европейски Съюз.

Писмото е подписано от откриватели, ветеринари, учени, бизнесмени, животновъди и други заинтригувани страни от България и редица други страни-членки на Европейски Съюз. Те акцентират, че актуалното законодателство за отбрана на животните в Европейски Съюз е остаряло и има незабавна потребност от инспектиране по отношение на последните научни открития и упованията на обществото. Призовават за бързо внасяне на обстоен и уместен законопроект.

Еврокомисията пое ангажимент да разгласява четири оферти , с които да обнови законодателството за отбрана на животните, като част от тактиката „ От фермата до трапезата “. С наближаването на края на мандата на актуалната Комисия през идните месеци, подписалите отвореното писмо приканват Урсула фон дер Лайен да съблюдава това заричане.

Ревизията на законите за отбрана на животните е основен съставен елемент за обективна, здравословна и устойчива европейска хранителна система , настояват още подписалите.

В България през последните две години се следи рекордна за Европа поддръжка в две Европейски цивилен начинания за отбрана на животните . Двете публични подписки, против опитите с животни и против фермите за кожи, събраха над 54 и над 71 000 подписа надлежно, с което страната ни се подреди на 4-то място от всички 27 държави-членки по подписи по отношение на популацията.

Това са последните 2 от общо 5 сполучливи Европейски цивилен начинания за отбрана на животните през последните години, като миналата такава беше против клетъчното развъждане.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР