Отворените общества не поддържат един-единствен възглед за истина, а по-скоро

...
Отворените общества не поддържат един-единствен възглед за истина, а по-скоро
Коментари Харесай

Карл Попър: Трябва да правим планове за свобода, а не само за сигурност.

" Отворените общества не поддържат един-единствен мироглед за " истина ", а по-скоро се пробват да откриват закони и институции, които разрешават на хора с разнообразни възгледи да живеят дружно в мир. "

" Модерният тоталитаризъм е единствено епизод от безконечния протест срещу свободата и разсъдъка. Той се разграничава от по-ранните епизоди не толкоз по своята идеология, колкото с обстоятелството, че неговите водачи съумяват да осъществят най-дръзките фантазии на своите прародители – те трансформират протеста срещу свободата в известно придвижване. "

" Безграничната приемливост води до изгубване на толерантността. Ако разтеглим безграничната приемливост и до тези, които са нетолерантни, в случай че не сме подготвени да пазиме едно толерантно общество от покушенията на нетолерантните, тогава толерантите ще бъдат унищожени. И толерантността ще изчезне с тях. "

" Трябва да вършим проекти за независимост, а освен за сигурност. Ако не за друго, то най-малко по тази причина, че единствено свободата може да направи сигурността по-сигурна. "

" Няма разумен мотив, който да има разумен резултат върху човек, който няма предпочитание да се държи рационално. "

„ Властта на закона в никакъв случай не е напълно единствено добра: никоя човешка институция не е напълно добра. Всички хора бъркат и по тази причина всички техни дейности, изобретения и институции са несъвършени. Властта на Закона обаче може да бъде усъвършенствана, като усъвършенстваме законите, институциите и самите себе си, като се научаваме да прибягваме по-малко до принуждение. Това е задачата на всяка цивилизация – да понижи ролята на насилието и страха в човешкия живот. "

Из: " Отвореното общество и неговите врагове ", 1945 г.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР