Отворените данни дават възможност за граждански контрол на държавните харчове(снимка:

...
Коментари Харесай

Всяко бюджетно плащане над 5000 лв. вече е видимо онлайн


Отворените данни дават опция за цивилен надзор на държавните разходи
(снимка: CC0 Public Domain)

Министерство на електронното ръководство разгласява данните от Системата за бюджетните заплащания (СЕБРА). От тази седмица данните към този момент са качени в Портала за отворени данни и включват всяко едно заплащане над 5000 лева за всички разноски, като се изключи заплати и осигуровки.

По самодейност на министър Божидар Божанов Министерски съвет одобри решение, с което се разпореди на министъра на финансите и на министъра на електронното ръководство да разгласяват самостоятелните транзакции от Системата за бюджетните заплащания (СЕБРА).
още по темата
Тези данни дават необятна опция за цивилен надзор върху активността на страната. Данните дават ясна визия за това към кои компании се насочват финансови средства, има ли разминаване в цената на подписаните контракти и осъществените заплащания по тях.

Досега заплащанията от СЕБРА бяха качвани единствено в систематизиран тип – кои институции какъв брой разходват всеки ден. Сега това се трансформира и всяка транзакция ще би трябвало да се отразява на най-късно месец, откакто е направена.

„ С този акт министър Божанов дава несъществуваща до момента бистрота, която е мощна антикорупционна мярка. В Министерството на електронното ръководство се работи за цялостна отчетност на осъществяваните от страната дейности ”, обявиха от ведомството.

Отворените данни дават освен осведоменост, само че и са основа за основаване на нови политики и законодателни начинания отсега нататък, които са инструмент за противопоставяне на корупционни практики.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР