Отвличания, нападения и убийства - в продължение на почти 30

...
Отвличания, нападения и убийства - в продължение на почти 30
Коментари Харесай

Коя са RAF, каква е връзката й с България и къде се укриват членовете й от 30 години?

Отвличания, набези и убийства - в продължение на съвсем 30 години „ Фракция на Червената войска “ (RAF) се пробва да дестабилизира Федерална република Германия. Последиците нейния гнет не престават и до през днешния ден.

До разпускането си през април 1998 година RAF убива 34 души и ранява повече от 200.
Началото на RAF
Първоначално RAF става известна като групата „ Баадер-Майнхоф “. 1967 и 1968 са годините на студентските митинги в целия свят. В Германия тези митинги са ориентирани против страната, в която ръководят тогавашни съучастници на Хитлер. При един от тези митинги полиция прострелва студента Бено Онезорг. Година по-късно стреля и по ръководителя на Социалистическия съюз на немските студенти Руди Дучке.

В отговор на тази ескалация настоящото през тези години студентско протестно придвижване " 68 " се радикализира и членовете му Андреас Баадер, Гудрун Енслин и още двама души правят палежи на два универсални магазина във Франкфурт на Майн. Обявяват, че го вършат в символ на митинг против войната във Виетнам. Журналистката Улрике Майнхоф влиза в контакт с тях по време на правосъдния развой за палежите. Майнхоф е коренно лява, макар че произлиза от много богато буржоазно семейство. Ангажира се в митинги против атомните бомби. Разговаря неведнъж с Баадер по време на процеса и двамата се сближават. Тя взе участие в насилственото му освобождение от пандиза през май 1970 година Майнхоф и трима съучастници съумяват да обхванат в пандиза и да го измъкнат от там. Това деяние бележи раждането на RAF. Групата минава в конспиративност.

RAF вижда себе си като част от класовата битка и международното въстание против империализма и капитализма. С въоръжената си битка и концепцията за хипотетична градска партизанска организация тя се съпоставя със международните освободителни придвижвания, като се разказва като " комунистическа антиимпериалистическа градска партизанска организация ". Целта й е да дестабилизира психологически страната посредством насилствени набези. Тази идеология процъфтява в цели три генерации терористи от RAF.
Първите набези и образования при „ Фатах “
RAF прави първите си престъпни закононарушения през 1970 година, като те включват и банкови кражби. Групата прави първото си ликвидиране през 1971 година, като убива служителя на реда от Хамбург Норберт Шмид. Той е застрелян докато се пробва да арестува членове на RAF.

През май 1972 година левите терористи правят бомбен атентат против щабквартирата на въоръжените сили на Съединени американски щати във Франкфурт на Майн, при който умира един американски боец.

До края на 1974 година групата към Баадер, Енслин и Майнхоф прави голям брой банкови кражби и бомбени набези, в това число против военни обекти на Съединени американски щати и немски институции за сигурност. Четирима души умират, а 41 са ранени. За терористичните си офанзиви RAF се образова в Йордания от палестинската организация „ Фатах “.
" Германската есен "
Следват още бомбени набези, които водят до смъртни случаи и ранени - в това число набези против издателството на Шпрингер и няколко полицейски сектора. Малко по-късно водещите фигури на RAF са задържани: Баадер, Енслин, Майнхоф и други членове на терористичната организация са вкарани в пандиза. За правосъдния ми развой се строи особено нов правосъден комплекс в Щутгарт-Щамхайм, където редом с наказателното произвеждане се развива така наречен второ потомство на RAF от техни симпатизанти. То си сътрудничи тясно с палестинските терористични групи от Близкия изток във връзка с логистиката и тактиката.

Второто потомство отприщва масирана вълна от гнет, с цел да освободи създателите на RAF: напролет и лятото на 1977 година RAF прострелва основния прокурор Зигфрид Бубак и шефа на банка " Дрезднер " Юрген Понто, след което следва така наречен немска есен.

RAF отвлича президента на Съюза на работодателите Ханс Мартин Шлайер, а по същото време съюзнически палестински терористи поемат контрола над самолета " Ландсхут " на " Луфтханза ". Специалното поделение GSG9 освобождава самолета на 18 октомври 1977 година в сомалийската столица Могадишу, само че президентът на работодателя Ханс Мартин Шлайер е погубен от RAF. Баадер и Енслин се самоубиват в пандиза в Щамхайм.
Последната фаза, бягство в България и Германска демократична република
През 1980 година и 1982 година 10 души от лявата екстремистка терористична организация " Фракция Червена войска " се откриват в Германска демократична република с поддръжката на Министерството на държавната сигурност и получават подправени документи за идентичност. Малко след края на диктатурата в Германска демократична република те са разобличени, екстрадирани във Федерална република Германия, изправени пред съда и в по-голямата си част наказани на затвор.

През пролетта на 1978 година терористката Инге Вит - тогава към момента член на Движение " 2 юни " – се среща с Хари Дал, шеф на отдела за битка с тероризма на Държавна сигурност на Германска демократична република. На 27 май 1978 година командос от Движение " 2-ри юни ", към което принадлежи и Вит, освобождава Тил Майер от пандиза Берлин-Моабит. Терористите желаят да избягат през Източен Берлин и да стигнат до България. Групата е видяна на граничния пункт " Фридрихщрасе "  заради подправени паспорти, а при персонален обиск са открити и оръжия. Вит споделя за срещата си с сътрудника на Държавна сигурност, която в действителност довежда до предаването на оръжията и безпрепятственото влизане в Германска демократична република. Групата продължила към България.

В България обаче с изключение на командировани сътрудници от Щази по следите им има и хора на западногерманските служби. Българските управляващи сътрудничат и на двете страни. У нас Вит, Ингрид Зипман и Регина Николай едвам заобикалят залавянето им от Федералната престъпна работа и не престават към Чехословакия, където трите са задържани от чехословашките секрети служби на 27 юни 1978 година и отведени в Прага.

Тил Майер обаче е задържан и предаден не на източногерманските, а на западногерманските служби. Той е следен от двете страни в продължение на седмици в къща, наета от терористите на Сънчев бряг, именуван в западните медии " Червената ривиера ". По това време България е изправена пред банкрут и разчита доста на заеми и търговия с Федерална Република Германия. Стига се до такава степен даже Живков да разгласи, че желае да направи от България " дребната Федерална Република Германия ", само че Горбачов го порицава и той се отхвърля.

Докато София предава Майер на западногерманците, чехите връщат сътрудниците му на Германска демократична република, а Германска демократична република ги пуска да избягат в Багдад. В последна сметка обаче цялата група се връща в Източен Берлин, където им дават подправена идентичност. След рухването на Стената са задържани и съдени.

От средата на 80-те години на ХХ век стартира да работи третото потомство на RAF. То още веднъж реалокира фокуса си върху нападенията против представители на американската войска. През 1985 година при бомбен атентат против американска база във Франкфурт на Майн умират двама души, а цел на терористичната група стават и бизнес водачи. През 1989 година шефът на " Дойче банк "  Алфред Херхаузен умира при нахлуване с експлозиви против автомобила му. През 1991 година снайперист на RAF прострелва ръководителя на " Тройханданщалт "  Детлев Карстен Рьоведер в дома му. През 1993 година групата прави последния бомбен атентат против неизползвана нова постройка на пандиза във Вайтерщат, Хесен. Никой не е ранен. След това терористичната група затихва. Тя завършва битката си с писмо за саморазпускане, изпратено до медиите по пощата на 20 април 1998 година
Много неща към момента не са изяснени
По данни на Федералната прокуратура през годините на своето битие RAF е умъртвила 34 души. Освен по-известните жертви, при набези или пукотевица по време на опити за арест умират холандски граничари, немски служители на реда, водачи на служебни коли и един минувач. 26 правосъдни процеса против водещи членове на RAF приключват с доживотни присъди, като последният развой се организира през 1998 година, а доста детайлности за тогавашните вътрешни работи на организацията и хода на нейните набези остават незнайни. Все още не е изяснено кой тъкмо е умъртвил Бубак, Понто, Шлайер и Херхаузен, а за третото потомство на RAF в частност се знае доста малко.

Даниела Клете, Буркхард Гарвег и Ернст-Волкър Щауб са измежду дребното разпознати членове. Тримата обвинени някогашни терористи остават в конспиративност след разпускането на RAF и заради това не престават да са в описите на търсените лица. Поне за Клет годините на бягство завършват в понеделник в Берлин - тя бе задържана.
Какво се знае за задържаната Даниела Клете?
Даниела Клете се е укривала в тогавашния турски и сегашен хипстърски берлински квартал " Кройцберг "  близо 30 години. Тя има италинаски подправен паспорт, представяла се е за Клаудия и е давала частни уроци по математика. За да успее да живее под непозната идентичност обаче сигурно е имала повече от един асистент, считат управляващите. Кои са те, какъв брой са и имат ли достъп до данни в полицията или разузнаването, занапред ще се разплита.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР