Отварянето на Варна към морето, създаването на зони за водни

...
Отварянето на Варна към морето, създаването на зони за водни
Коментари Харесай

Иван Портних: Отваряме Варна към морето

Отварянето на Варна към морето, основаването на зони за водни спортове, за културни събития е цел, по която работим от години, по тази причина е значимо тя да бъде надграждана. Това разяснява през днешния ден кметът Иван Портних по време на представянето на ветроходеца Павлин Надворни, който се включва в околосветския маратон за самотни мореплаватели " Global Solo Challenge “.

Кметът напомни какви планове са изпълнени досега по тематиката: " Във Варна всички улици водят към морето, по тази причина в продължение на няколко години направихме съществени ремонт на значими улици като бул. " Цар Освободител “ и част от бул. " Приморски “, улиците в Гръцката махала – " Осми ноември “, " Цар Симеон “, ул. " Колони “ пл. " Екзарх Йосиф “ (Шишковата градинка), Градската градинка, бул. " Борис I “, бул. " Сливница “, " Сан Стефано “ и ул. " Преслав “. Продължаваме работа и сега по рехабилитация на улиците. Предстои да осъществяваме план за облагородяване на зоната към жп гарата, в това число с създаване на нова общинска автогара, съобщи Иван Портних.

Отново за отваряне на града към морето, Община Варна построи две пристанища. В " Карантината “ сега са възобновени плановите дълбочини, в които могат да влизат и дебаркират плавателни съдове с прегазване до 1.5 метра. Приключен е договорът с предмет " Доставка и монтаж на в допълнение съоръжение “, подадени са документи за уверение за експлоатационна валидност, а на 21.07. се чака финалната инспекция от ИА " Морска администрация “. Надявам се, че при започване на маестро Марио Хосен ще може да изнесе един прелестен концерт от панорамната  площадка на пристанището “, разяснява Иван Портних. За рибарското пристанище " Варна “ е завършена публичната поръчка за подсилване, следва сключване на контракт с определения реализатор и начало на дейностите.

" За отваряне на Варна към морето обърнахме особено внимание на двата приморски парка. За " Аспарухов парк “, който е втората Морска градина на Варна, е подготвен паркоустройственият проект. Районът към този момент въодушеви варненци, които сътвориха нови културни събития, които се организират там, като Международният фестивал Q-Jazz Festival Varna, Фестивалът за късометражно кино " Карантината “, " Най-дългата вечеря “, " Фестивал на хвърчилата “, Рок фестивалът и други, напомни кметът. 

Морската градина бе включена в европейски план, посредством който ремонтирахме част от алеите, възстановихме кътове за отдих и розариума, създадохме детски и спортни площадки. Предстои създаване на под земята паркинг с 600 места край Двореца на културата и спорта, който ще подсигурява за комфортен достъп в парка, сподели кметът Иван Портних. Той съобщи още, че ограниченията за ограничение на колите в парка напълно скоро ще бъдат още веднъж настоящи, защото Върховният съд към този момент се е произнесъл в интерес на Община Варна по част от жалбите, оспорващи възбраната за коли.

Контактната зона на Варна с морето – крайбрежната зона " Капитан Георги Георгиев “, би трябвало да бъде увеличена от Рибарския плаж до Евксиноград посредством отвоюване на пространство от морето, сподели още кметът. Той съобщи, че сходен план с европейски средства към този момент е изпълнен в Констанца, Румъния, където са реализирани доста положителни резултати при решаването на брегоукрепителни проблеми. Това значи да овладеем ерозията на брега освен до Евксиноград, само че и в Аспарухово – до Галата! Отвоюването на нови крайбрежни площи, в това число за увеличение на плажните линии, облагородяване на зоните, основаване на пространства за спорт, отдих и просвета - всичко това ще открие морското лице на Варна и ще даде нови вероятности за развиването на града, безапелационен бе кметът Иван Портних.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР