Отварянето на македонския клуб Никола Вапцаров“ в Благоевград получи подкрепата

...
Отварянето на македонския клуб Никола Вапцаров“ в Благоевград получи подкрепата
Коментари Харесай

Наричате ни сепаратисти, а ние просто искаме премахване на границите и обединена Европа

Отварянето на македонския клуб " Никола Вапцаров “ в Благоевград получи поддръжката от ръководителите на македонските опозиционни партии ВМРО-ДПМНЕ и Левицата Християн Мицкоски и Димитър Апасиев, както и Миле Бошняковски, шеф на кабинета на президента на страната, само че никой от държавното управление пристигна с пояснение, че клубът е частна самодейност и че се финансира от антинатовско съдружие, написа скопското издание " Слободен щемпел “ .

При засилена полицейска защита със стотици служители на реда, с провокации и обиди от страна на събралата се аудитория, както и с доста мощна музика насреща, вчерашното разкриване на Македонския културен клуб " Никола Вапцаров " в Благоевград мина без съществени произшествия, а уредниците изпратиха обръщение, че културата в действителност може да сплоти хората, тъй като отклонява, а не усилва омразата, отбелязва медията.

Според учредителите на Клуба, той ще помогне " в България да се признае македонската просвета, а с нея и македонския народ “.

Милан Ризаков от незаконната организация ОМО " Илинден Пирин “, съобщи, че сред двата народа би трябвало да се строят мостове, а не стени.

" Обвиняват ни, че сме врагове, а желанията ни са другарски, упрекват ни, че сме сепаратисти, когато стремежът ни е срутване на граници и обединена Европа. Обвиняват ни, че сме противозаконни, а ние желаеме да работим в границите на закона, 32 години се опитваме да записваме наше съдружие, с което да участваме в културния, публичния и политическия живот. Страната е наказана 15 пъти за това в Европейския съд по правата на индивида и ние не желаеме да се съдим, просто желаеме да сме равни като останалите жители. Ние желаеме да можем да се назоваваме македонци и за това да не бъдем обиждани, да можем да се събираме и творим без боязън. Искаме да сме потребни и за двете страни и за двата народа, тъй като познаваме душата и културата им “, съобщи Ризаков.

Той акцентира, че да си македонец не е антибългарско дело.

Откриването на клуба, съгласно създателите, е ориентирано към доближаване на двата народа и превъзмогване на разликите. Един от тях, Атанас Мазнев, благодари на всички, подкрепили откриването на клуба.

" Голямо благодаря на всички македонци от Пиринска Македония, които ни поддържаха морално и това ни даде сили да устоим в избрани моменти. Изказваме своята признателност на Раде Силян, който подари 300 тома литература за нашия клуб, това е благосъстояние за нас “, означи той.

Апасиев съобщи, че Левица дава цялостна поддръжка на сходни клубове и че чака разпоредбите да се съблюдават в една европейска страна.

" Това е първият открит македонски клуб. Въпреки че е официално, правно и легално, знаете, че българската страна не го позволява. За разлика от фашистките клубове, които се откриват у нас, това е името на антифашист и болшевик и от тази идеологическа позиция ние изцяло поддържаме такива клубове. Няма напрежение, ние не вършим напрежение. Очакваше се да дойдат министър председателят и президентът, тъй като това е историческо събитие, само че те не посмяха “, съобщи Апасиев.

Мицкоски поздрави откриването на клуба и сподели, че " правото на самоопределяне като македонци би трябвало да се почита и това право е неприкосновено и обезпечено от всички интернационалните актове “.

" Това беше една извънредно добра опция да се обединим, да застанем зад македонския народ в Благоевград, да подкрепим този клуб, тъй като този човек, на който е кръстен клубът, както в историята, по този начин и в този момент е сближавал и свързвал, а не е разделял. Така чакам този клуб тук в Благоевград да събере македонците в България “, акцентира Мицкоски.

След откриването Мицкоски стана обект на словесна офанзива от страна на жител, който носеше високоговорител, от който звучаха патриотични песни, отбелязва " Слободен щемпел “.

" Той обиди Мицкоски с думите " изменник " и изиска от него да приказва на български, след което тълпата стартира да вика " Македония, Македония ". Мицкоски и делегацията потеглиха на разходка до паметника на Гоце Делчев, с цел да поднесат цветя, само че бяха спрени от полицията, която от съображения за сигурност не ги пусна, защото пред паметника се бяха събрали последователи на ВМРО-БНС. Движението беше отпред с Ангел Джамбаски, който крещеше " предатели ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР