Отцепилият се от Сомалия регион Сомалиленд обяви, че няма планове

...
Отцепилият се от Сомалия регион Сомалиленд обяви, че няма планове
Коментари Харесай

Отцепилият се Сомалиленд обяви, че няма да обсъжда обединение със Сомалия

Отцепилият се от Сомалия район Сомалиленд разгласи, че няма проекти да разисква обединяване със източноафриканската страна , оповестява " Ройтерс ". Изявлението влиза в прорез със мнението на президента на Уганда Йовери Мусевени, който съобщи по-рано, че ще работи като " медиатор за обединяване " сред двете държавни управления.

Правителството на Сомалиленд афишира автономност от Сомалия през 1991 година, само че към момента не е получило необятно интернационално самопризнание за самостоятелност.

" Всеки разговор, който се организира сред Сомалиленд и Сомалия, няма да разисква обединяването, а по-скоро по какъв начин двете по-рано обединени страни могат да продължат напред поотделно ", сподели държавното управление на Сомалиленд в изказване късно в неделя.

Сомалиленд остава значително кротичък повече от три десетилетия, до момента в който неговият комшия е разтресен от революция.
 Сомалийските управляващи арестуваха военни за подкрепяне на нападател самоубиец
Сомалийските управляващи арестуваха военни за подкрепяне на нападател самоубиец

При самовзривяването на атентатора са починали най-малко 30 души

Някои старейшини на кланове в противоречиви региони по границата на Сомалиленд с полуавтономния щат Пунтленд на Сомалия споделят, че желаят да бъдат част от Пунтленд, а не от Сомалиленд. В един от тези региони към град Лас Анод започнаха боеве сред силите на Сомалиленд и членове на местна милиция през февруари.

Изявлението на президента на Уганда пристигна ден след среща със специфичният делегат за Сомалиленд Джама Мусе Джама. По време на срещата Мусевени сподели, че " Сомали и Сомалиленд би трябвало да отстранен политиката на еднаквост, в случай че желаят разцвет за страната си ".

Заместник-прессекретарят на Мусевени разгласи, че държавната камара на Уганда няма коментар по отношение на изказването на Сомалиленд.

Министрите на информацията и вътрешните работи на Сомалия не дадоха отговор неотложно на настояванията за коментар . Последователната позиция на Сомалия обаче гласи, че счита Сомалиленд за част от нея и желае обединяване.
 Сомалия прекъсна връзките си с Кения
Сомалия прекъсна връзките си с Кения

Страната ще организира президентски и парламентарни избори при започване на 2021 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР