Оттеглилият се папа Бенедикт Шестнадесети хвърли вината за кризата със

...
Оттеглилият се папа Бенедикт Шестнадесети хвърли вината за кризата със
Коментари Харесай

Папа Бенедикт XVI: Сексуалната революция е виновна за педофилията в църквата

Оттеглилият се папа Бенедикт Шестнадесети хвърли виновността за рецесията със половите злоупотреби в Католическата черква върху последствията от половата гражданска война през 60-те години на 20 век и общото срутване на нравствеността, съобщи Ройтерс.

Според него половата гражданска война е предиздвикала някои да считат, че педофилията и порнографията са допустими.

"Може да се каже, че през 20-те години от 1960 до 1980 година обвързваните със сексуалността стандарти, които преди този момент бяха норма, изцяло рухнаха и се появи нова нормалност, която до момента провокира усърдни опити за опустошение ", съобщи 91-годишният Бенедикт, който през 2013 година стана първият отдръпнал се папа през последните шест века.

Той изложи своето мнение в дълъг етюд в църковното сп. "Клерусблат ", издавано в родната му провинция Бавария в Германия. Служител на Ватикана удостовери неговата меродавност.

Критици упрекнаха Бенедикт, че се пробва да измести виновността от църквата.

Преди да стане папа през 2005 година, Бенедикт оглавяваше в продължение на 23 години ватиканската доктринална работа, необятно подложена на критика поради метода й към половите злоупотреби. Той я ръководеше през 2002 година, когато в американския град Бостън избухна първата вълна от кавги с разкрития на злоупотреби.

Скандалите в Ирландия, Чили, Австралия, Франция, Съединени американски щати, Полша, Германия и на други места накараха църквата да заплати компенсации за милиарди долари на жертвите и я принудиха да закрие енории. Много от случаите на злоупотреби датират отпреди 60-те години на 20 век.

Разкритията, че свещеници "хищници " постоянно са били премествани от една енория в друга, вместо да бъдат изгонени или подложени на наказателно гонене, а епископи са прикривали злоупотребите, раздрусаха църквата в международен мащаб и подкопаха нейния престиж.

Бенедикт, който живее в усамотение в бивш манастир във Ватикана, съобщи, че желае да "допринесе с една-две бележки, с цел да помогне в този сложен час ".

"Сред свободите, за които се стремеше да се бори революцията от 1968 година, беше тази всеобща полова независимост, която към този момент не признаваше никакви правила ", написа Бенедикт съгласно британския превод, оповестен от няколко католически уеб страницата.

По думите му разпространяването на ясно изразено полово обучение за деца в ранна учебна възраст и голотата в рекламите са съдействали за разлюляване на морала.

Той съобщи, че "в разнообразни семинарии са се открили хомосексуални клики, работили повече или по-малко намерено и доста трансформирали атмосферата в семинариите ".

Все отново съгласно него ситуацията в католическите семинарии "доста се е подобрило " спрямо предишното.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР