Отстраненият от длъжност лидер на Каталуния Карлес Пучдемон стартира дистанционно

...
Отстраненият от длъжност лидер на Каталуния Карлес Пучдемон стартира дистанционно
Коментари Харесай

Пучдемон: Изборите трябва да ратифицират стремежа на Каталуния към независимост

Отстраненият от служба водач на Каталуния Карлес Пучдемон започва отдалечено акцията си за районните избори, като прикани каталунците да заявят желанието си за самостоятелност, съобщи Агенция Франс Прес.

„ Ние, каталунците, показахме на света, че имаме потенциала и волята да станем самостоятелна страна. И на 21 декември ние би трябвало да ратифицираме това “, сподели Пучдемон в белгийския град Осткамп, където се намира откакто Народното събрание в самостоятелната област разгласи едностранно самостоятелност от Мадрид, предава Фокус.

След декларацията Пучдемон и цялото районно държавно управление бяха отстранени от служба, а испанските управляващи постановиха директно ръководство над района. Премиерът на Испания разпусна каталунския парламент и насрочи районни избори за 21 декември. Кризата стартира на 1 октомври с забранен от управляващите референдум за самостоятелност. На него 90% гласоподаваха за отделянето на региона от Испания, само че изборната интензивност бе под 50% от популацията на района. Пучдемон, който чака допустима екстрадиция в Испания, оглавява групата „ Всички за Каталуния “. Засега не е ясно дали той ще остане в Белгия по време на вота. Ако Белгия реши да екстрадира някогашния каталунски водач в Испания, където е търсен по обвиняване в протест, антидържавна активност и корист с държавни средства, той може да бъде арестуван до момента в който трае следствието.

/24 часа

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР