Отстранената от служебния кабинет директор на Патентното ведомство Таня Найденова

...
Отстранената от служебния кабинет директор на Патентното ведомство Таня Найденова
Коментари Харесай

Уволнената шефка на Патентното ведомство: Събрали са ми багажа докато ме няма

Отстранената от служебния кабинет шеф на Патентното ведомство Таня Найденова разгласи, че уволнението ѝ е станало по очевиден метод.

" В мое неявяване, до момента в който съм отпуск в чужбина, ми се събират нещата и се изнасят от кабинета ми. Аз даже не съм подписала заповед за преустановяване на моята активност като ръководител ", сподели тя на конференция в Българска телеграфна агенция.

Според Найденова заповедта за отстраняването ѝ е незаконосъобразна и тя ще бъде обжалвана. Уволнената шефка на Патентното ведомство научила от секретарката си, че е махната от поста.

" На мое място е назначена още веднъж предходният ръководител на Патентното ведомство, която в никакъв случай не е била назначавана от постоянен кабинет. Предишния път тя беше назначена от държавното управление на Стефан Янев, и в този момент още веднъж се назначава от длъжностен кабинет ", сподели още Таня Найденова.

Тя е безапелационна, че решението за отстраняването ѝ е безусловно реваншистко. " Парадоксалното е, че аз съм ръководител на два месеца, назначена съм на 3 юни отпред на Патентното ведомство. Уволняват ме без всякакво съображение, без всевъзможни претекстове, без някой да ме е извикал за тези два месеца, в които работя, с цел да ми разгласи, че не се оправям с работата си. Кое беше толкоз значимото и неотложното за промяната ми, в случай, че Патентното ведомство не е институция, която да касае директно икономическото развиване на страната?

Патентното ведомство се занимава напълно със отбрана на ползите на българските жители и на българските компании, които декларират марки и патентни, т.е. то работи в протекция на индустриалната благосъстоятелност на България. Ние работим извънредно съответно и непосредствено с Европейското патентно ведомство ", изясни уволнената директорка.

Найденова е безапелационна, че ще апелира уволнението си, тъй като смята, че методът, по който е направено, е засегнатост за институцията и за държавността.

" Не се прави по този начин, уважаемо служебно държавно управление. Би трябвало някой да даде пояснение и да каже какво е сбъркано в нашата активност. С какво ние сме част от енергийната рецесия или някаква друга рецесия в страната, с цел да бъде заменен ръководителят на Патентното ведомство на страната на 6-ия ден от съществуването на новия длъжностен кабинет ", попита Найденова.

Тя изясни и че от европейските институции, измежду които и Европейският патентен съд, са били безапелационни пред нея,че за България не е хубава тази честа промяна на шефовете на Патентното ведомство.

Найденова описа и че назначената за неин правоприемник на поста Владя Борисова е основала интернационален скандал, като не е задвижила документите за основаване на Европейския патентен съд към Народното събрание. Това е наложило позвъняване на министър-председателя на Франция Еманюел Макрон до някогашния министър председател Кирил Петков и е било причина за уволнението ѝ през юни.

" Аз не съм " калинка ". Била съм ръководител на Патентното ведомство 2014-2015 година, имам нужния опит и експертиза от 1997 година, давам отговор на всички условия на Закона за патентните и ми е безусловно необяснимо това решение на служебния кабинет, на президента може би, тъй като аз допускам, че оттова се диктуват нещата за връщането на госпожа Борисова още веднъж на това място ", сподели още Таня Найденова.

Тя описа и че хората в Патентното ведомство са потресени от непрекъснатите смени, както и че работят на извънредно ниски заплати с огромна експертиза и тя е направила всичко допустимо, с цел да откри средства от европейски институции за нарастване на възнаграждението им.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР