ОЦОСУР Измерване на шумовото замърсяване в района на обновения бул. Левски“

...
ОЦОСУР
Измерване на шумовото замърсяване в района на обновения бул. Левски“
Коментари Харесай

Доброволци измерват шумовото замърсяване около бул. Левски“

 ОЦОСУР Измерване на шумовото замърсяване в региона на актуализирания бул. " Левски “ стартира преди дни Гражданската еколаборатория към Обществен център за околна среда и стабилно развиване. Шумът ще се мери в пет точки два пъти на ден – сред 8 и 9 ч  и 14 и 15 ч., по продължение на булеварда сред кръстовището с " Осми Приморски полк “ и стадион " Спартак “, оповестяват от организацията.

" Целта ни е да обхванем най-малко един час пик и един час с по-слабо придвижване, тъй че да имаме многообразен взор върху шума, който се генерира от автомобилния трафик в региона на бул. " Левски “, обясни доктор Димчо Томов, който управлява проучването.

Проучва се еквивалентното равнище на шума в региона в три дни от седмицата – един работен ден, в края на работната седмица – петък, и един почивен ден – неделя.

" Целта е да се потвърди една незащитена инфраструктура, да се намерения за хората и най-много хората да имат яснотата какво се случва под носа им “, съобщи Антон Богдев, основател на акцията. След разбор, измерванията ще бъдат предоставени на оторизиран орган и ще бъде изтънчено публично замерване от лаборатория. Резултатът, към който се стремим, е предприемане на ограничения за възстановяване на градската среда, създаване на защитна инфраструктура, която да защищити здравето на хората в региона, съобщи Антон Богдев.

Подобни проучвания би трябвало да послужат за вземането на съответни управнически решения, свързани с ръководството на трафика в града, с реконструкцията на кръстовища, на пътна настилка, с по този начин коментираната и чакана от всички smart-организация на транспортните потоци в града, разяснява доктор Димчо Томов. По думите му, това би трябвало да бъде от една страна комфортно за тези, които се придвижват с разнообразни типове превоз, а от друга – да не се утежнява непрестанно акустичната конюнктура.

Изследването на шума по бул. " Левски “ се прави с два шумомера на Обществен център за околна среда и стабилно развиване, които дават разнородни данни с оглед следващо анализиране. Апаратите са задоволително прецизни, с опция за калибриране, счита доктор Томов. Времето и продължителността на премерване са подбрани по този начин, че да дадат една типична характерност на акустичното положение в региона на бул. Левски, което е обвързвано главно с автомобилния трафик.

Още при първите измервания бе открито, че равнищата на звук в часовия период 8- 9 ч надвишават пределно допустимите. " При възможни 60 децибела отчитаме всеобщо 70 и даже на моменти 80 “, установи Антон Богдев.

Това е първото сходно изследване, което Обществен център за околна среда и стабилно развиване прави със лични сили и средства. Данните от институционалния мониторинг, който прави Регионалната здравна ревизия, демонстрират, че бул. " Левски “ е едно най-оживените кръстовища във Варна. Другите са в региона на Катедралата, на " Червения площад “, а също и там, където има светофари, раздробяване на транспортния поток със прекъсване и потегляне.

Транспортът е главният източник на звук в огромните обитаеми места и в частност Варна. Неблагоприятната наклонност, която регистрират експертите, е непрестанно увеличаващото се приблизително равнище на шума в огромните обитаеми места. Само за няколко години равнището на звук скача с един децибел приблизително. В натоварени часове на оживени кръстовища и автомагистрали равнището на шума надвишава съответните възможни правила за присъщия регион на обитаемото място. Нормите за звук навън в обитаемоте места са диференцирани съгласно съответната разпоредба в разнообразни категории и зони и за тях има разнообразни правила.

Шумът е продължителен стресогенен фактор, който въздейства негативно върху всички органи и системи на индивида, без значение от това какъв е по характерности, по генезис и по дълготрайност. Той е един от факторите, който непрестанно работи върху човешкия организъм. Най-чувствителни и уязвими на звук са сърдечно-съдовата и нервната системи.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР