Отслабваме с часове, учени откриха тайната на успешното вталяване. Научно

...
Отслабваме с часове, учени откриха тайната на успешното вталяване. Научно
Коментари Харесай

Отслабваме с часове, учени откриха тайната на успешното вталяване


Отслабваме с часове, учени откриха тайната на сполучливото вталяване. Научно потвърдено: Твърдата храна – ключът към сполучливото намаляване. Когато обядът е с по-твърда текстура, хората употребяват с 26% по-малко калории.
Учени от Нидерландия откриха,
че хората се засищат по-бързо и одобряват по-малко калории, когато би трябвало да дъвчат повече храната си, заяви в. „ Дейли мейл “.

Доброволците в проучването са получили четири сходни обяда – два от тях са класифицирани като ултрапреработени и два като минимално модифицирани. Едното ядене от всяка категория било по-твърдо и хрупкаво, което
затруднявало бързото му изяждане.
Резултатите демонстрират, че когато обядът е с по-твърда текстура, хората са консумирали с 26% по-малко калории, защото не са могли да обхванат бързо храната.
Подобен резултат има и дъвчащата храна като пилешки гърди.
„ Вече повече от десетилетие разполагаме с доказателства, че хората, които избират текстури, насърчаващи ги да се хранят по-бавно като по-хрупкави, твърди или дъвчащи артикули, могат да употребяват по-малко калории и в същото време се усещат еднообразно сити “, изясни професор Кийран Форд от Университета на Вагенинген в Нидерландия.
В проучването са взели участие 50 доброволци.
По-твърдите ястия са включвали варен ориз вместо картофено пюре, хрупкава салата вместо колсло, пилешки гърди вместо рибни хапки. Предлагани са също твърда прясна ябълка вместо консервирано меко манго и гъсто, неароматизирано кисело мляко вместо ароматизирана напитка с кисело мляко, както
и по-едра доматена салца вместо сос тартар.
Обедите са съдържали еднообразно количество калории и са били оценени по подобен метод във връзка с усета им. Хората консумирали по-малко калории – към 300 калории по-малко, от по-твърдите и хрупкави обеди, тъй като изяждали по-малко от тях. Изглежда повода за това е, че е трябвало да дъвчат храната повече, преди да я преглътнат. Това е забавило на половина
общата скорост на изразходване на продуктите.
Най-малко одобрявани калории – 483, са били признати при твърда, минимално модифицирана храна, а най-вече – приблизително 790, от мека и ултрапреработена храна, означават учените.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР