Оценяват възвръщаемостта от него чрез удовлетворението на клиентите Организациите, достигнали

...
Оценяват възвръщаемостта от него чрез удовлетворението на клиентите Организациите, достигнали
Коментари Харесай

Стратегията „най-напред AI“ става все по-популярна сред бизнеса

Оценяват възвръщаемостта от него посредством удовлетворението на клиентите

Организациите, достигнали зрялост в потреблението на AI, включват своите юридически съветници още на стадия на идейното обмисляне (снимка: CC0 Public Domain)

55% от организациите, които към този момент са употребявали изкуствен интелект, постоянно обмислят използването на AI при всяка смяна или софтуерно усъвършенстване, съгласно ново изследване на Gartner. Повече от половината организации (52%) оповестяват, че рисковите фактори са главното им основание при оценяване на новите сюжети на потребление на AI.

„ Стратегията „ на първо време AI “ е признак на зрелостта в използването на неестествен разсъдък и мотор за нараснала възвръщаемост на вложенията, “ уточни Ерик Бретену, почетен вицепрезидент и анализатор в Gartner. „ Стратегията „ AI на първо време “ обаче не значи „ единствено AI “. Докато организациите, които са задоволително узрели за потреблението на неестествен разсъдък, са по-склонни да обмислят мястото на AI във всеки вероятен сюжет на приложимост, те са също по този начин и по-склонни да претеглят риска като сериозен фактор, когато дефинират дали да продължат “.

Проучването е извършено от октомври до декември 2022 година измежду 622 респонденти от организации, които са внедрили AI. Gartner дефинира като „ зряла в използването на AI “ организация всяка конструкция, където са внедрени повече от пет сюжета на потребление на неестествен разсъдък, в няколко разнообразни бизнес-звена и в разнообразни процеси, в продуктивна среда, за интервал от повече от три години.

Ролята на юридическия консултант

Най-значимата отличителна линия, разпозната измежду организациите, достигнали зрялост в потреблението на AI, е присъединяване на юридически консултант още на стадия на идейното установяване на потреблението на AI. Организациите, които са зрели в работата с неестествен разсъдък, е 3,8 пъти по-вероятно да включат своите правни специалисти във етапа на идейното планиране.

„ Налице е много неустановеност към етиката и законността на другите тактики на използване на неестествен разсъдък, както и боязън от нарушение на наредбите за поверителността. Организациите, които имат по-голям опит с неестествен разум, не желаят да се окаже, че са прекрачили някоя граница, откакто са по-напреднали в процеса на създаване на разнообразни сюжети с потребление на AI “, споделя Бретену.

Възвръщаемостта

Когато правят оценка възвръщаемостта на вложенията в AI, 52% от организациите, достигали зрялост в работата с неестествен разсъдък, се концентрират върху композиция от механически и бизнес-показатели, с цел да оценят ROI. Този % е по-нисък при организациите, които са по-малко зрели в потреблението на AI.
още по темата
За оценяването на възвръщаемостта организациите, зрели в в региона на изкуствения разсъдък, употребяват бизнес-показатели, директно свързани с триумфа на клиентите си. Освен това 47% от „ зрелите “ в изследването на Gartner показват обслужването на клиентите като една от трите най-съществени бизнес-функции, които се облагодетелстват от удобствата на AI – спрямо 34% от останалите.

„ Много бизнес- и ИТ водачи се концентрират върху въздействието на AI върху оптимизацията и продуктивността. Но организациите не реализират разцвет посредством понижаване на разноските “, проучва Бретену. „ Организациите, които употребяват AI технология за привличане и задържане на клиенти, са способни по-ясно да формулират въздействието върху бизнеса. Следователно техните изпълнителни шефове са по-ангажирани с новите планове за AI “, което, съгласно анализатора, още повече спомага за възстановяване на обслужването на клиентите и тяхното задоволство.

Показатели за триумф

Организациите, зрели в работата с AI, също по този начин са по-склонни да дефинират ясни измерители и индикатори за триумфа на AI плановете си и то много рано в границите на виталния цикъл на AI. 67% от структурите, избрани като „ зрели в AI “, дефинират тези индикатори още по време на идейната фаза при всички случаи на приложимост, спрямо 44% от организациите, които са по-малко зрели, твърди Gartner.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР