Оцеляла от нацистката окупация на Мариупол украинка умря 81 години

...
Оцеляла от нацистката окупация на Мариупол украинка умря 81 години
Коментари Харесай

Тя оцеля при нацистката окупация на Мариупол, но умря от студ по време на руската

Оцеляла от нацистката окупация на Мариупол украинка умря 81 години по-късно, до момента в който се крие в подземие по време на съветската окупация на града

Сайтът на международното еврейско придвижване заяви, че 91-годишната Ванда Обедкова, деен член на еврейската общественост в Мариупол и оживяла от Холокоста, е умряла "от мраз и без вода " в мазе в града. Това е станало при започване на април. Градът е обсаден и обстрелван от съветските войски към този момент втори месец.

"На 10 години Ванда оцелява при германците, като се крие в мазе в Мариупол. 81 години по-късно тя умря в мазе в същия град, криейки се от ужасната война и руснаците ", написа в Туитър Auschwitz Memorial group.

Обедкова е родена в Мариупол през 1930 година и е оживяла обсадата от нацистите по същия метод, по който се е пробвала да оцелее и през днешния ден - скрита в мазето. Майка ѝ и други членове на фамилията умират по време на нацистката окупация.

Преди месец съветските войски убиха различен оживял от Холокоста - 96-годишния, чийто апартамент в Харков беше изумен от съветска бомба.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР