Отсега нататък Турция ще бъде наричана Тюркие в ООН, след

...
Отсега нататък Турция ще бъде наричана Тюркие в ООН, след
Коментари Харесай

Турция промени името си на Тюркие

Отсега нататък Турция ще бъде наричана Тюркие в Организация на обединените нации, откакто организацията се съгласи с формалното искане на Анкара, написа Би Би Си.

В нота, изпратена до Европейския съвет, Европейската комисия и Европейския парламент, Турция уведоми, че отсега нататък публично следва да бъде употребявано името „ Тюркие “. С изпратено от турския външен министър Мевлют Чавушоглу писмо до генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш Турция уведоми, че записва в Организация на обединените нации името си като „ Тюркие “ в непознатите езици.

Няколко интернационалните органа ще бъдат помолени да създадат смяната на името като част от акцията за ребрандиране, стартирана от турския президент в края на предходната година.

Türkiye (Тюркие) е най-хубавото показване и израз на културата и полезностите на турския народ ", съобщи Реджеп Ердоган през декември.

Организация на обединените нации твърди, че е направила смяната незабавно откакто е получила настояването тази седмица.

Повечето турци към този момент назовават страната си Тюркие. Въпреки това англоезичната форма Turkey се употребява необятно, даже в самата страна.

Държавният ефирен оператор TRT побърза да направи смяната незабавно откакто тя беше оповестена предходната година, като изясни, че измежду аргументите е асоциацията с птицата, която обичайно се свързва с Коледа, Нова година или Деня на благодарността – а точно пуйка (turkey). Други смисли на думата в речника на британския език на Кеймбридж са още неуспех и малоумен човек.

" Made in Türkiye " ще попада върху всички изнасяни артикули, а през януари започва туристическа акция със слогана " Hello Türkiye ".

Този ход беше посрещнат със смесени реакции в интернет. Докато държавни чиновници го поддържат, други споделят, че той е неефективно средство за похищение на вниманието, до момента в който президентът се приготвя за изборите през идната година в изискванията на икономическа рецесия.

Не е извънредно обаче страните да трансформират имената си. През 2020 година Нидерландия се отхвърли от името Холандия. Преди това Македония промени името си на Северна Македония поради политически спор с Гърция, а Свазиленд стана Есватини през 2018 година Още по-назад в историята Иран се е наричал Персия, Сиам в този момент е Тайланд, а Родезия е изменена на Зимбабве.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР