Отруден служител седи зад компютъра си в голяма зала, в

...
Отруден служител седи зад компютъра си в голяма зала, в
Коментари Харесай

AI зад Желязната завеса: Сбербанк и руският изкуствен интелект

" Отруден чиновник седи зад компютъра си в огромна зала, в която има рисунки на сърп и чук " - по какъв начин изкуственият разсъдък си показва този сюжет? Може би като картинка от комикс. Като цифрова илюстрация. Опит за фотография с леко сбъркани анатомични пропорции. Или като... поляна с цветя и алено известие за кръстосан опит за непозволена приложимост на AI.

Именно последното се случва при тестванията на най-новия съветски генеративен модел - Kandinsky 3.0 (как се оправи той - четете малко по-надолу). Това е забавен подробност, който прелестно илюстрира по какъв начин в една част от света сега се случва паралелна AI гражданска война.
 Снимка 643325
В нея основен воин не е Сам Алтман или Илон Мъск. Водещ е следният откъс: " Който води в областта на изкуствения разсъдък, по-късно ще владее света ". Владимир Владимирович Путин, 2017 година Русия.

" Правилен " изкуствен интелект

Призивът на президента за " усилване на осведомителната сигурност " и " следене разпространяването на информация да не заплашва националната сигурност или ползите на жителите " не е изцяло безпочвен.

ChatGPT, MidJourney и множеството произхождащи от Запада AI платформи са " подготвени " преди всичко върху текстове на британски език. Иначе казано, те отразяват в голяма степен западната позиция по въпроси от вида на " Какво съставляват т.нар цветни революции? ", " Управлява ли се Русия от деспот? " и така нататък
 Изкуствен разсъдък цензурира съветския интернет
Изкуствен разсъдък цензурира съветския интернет

" Окулус " ще стопира погрешното съгласно Москва наличие за войната в Украйна

В други времена това се е наричало идеологическа измама. През 2019 година Москва отговори с държавно финансиране за разработки в сферата в размер на над 1 милиарда $.

След експлоадирането на AI манията, Русия побърза освен да забрани ChatGPT, само че и да предложи на потребителите си локални решения. Yandex интегрираха изкуствен интелект в цифровия си помощник Alice, компанията " Системма " извади решение за професионална приложимост, а " Сбербанк " сподели чат бота GigaChat и развива платформа за генериране на изображения на база моделите Kandinsky (кръстени на известния художник Василий Кандински).
 Снимка 643320
Източник:

Всъщност, точно най-голямата съветска банка е де факто водач в AI сферата. Тя има общо 10 развойни центъра, които се занимават още с блокчейн, квантови и облачни решения, виртуална действителност и доста други.

Нейните модели ruBERT и ruGPT-2 от 2019 година са тренирани напълно върху съветско наличие, а съгласно китайското издание Global Times компанията е употребила суперкомпютър за третата генерация на ruGPT през 2020 година Актуалният огромен езиков модел се споделя FRED-T5 и евентуално задвижва Gigachat.
 70 на 100 от чиновниците по света към този момент употребяват изкуствен интелект в работата си
70 на 100 от чиновниците по света към този момент употребяват изкуствен интелект в работата си

Това демонстрира ново световно изследване на Adecco Group

" Сбербанк " има общо над 60 високотехнологични услуги, като преди няколко месеца изпълнителният ѝ шеф Герман Греф се похвали на президента Владимир Путин, че при AI вложения в размер на към 1 милиарда $ годишно, резултатът е 200% възвръщаемост - 3 милиарда $ доходи.

" Това е сериозен мащаб. Абсолютно е бъдещето - в случай че приказваме за значимостта му за страната, той е наедно с нуклеарните и ракетните планове на Съюз на съветските социалистически републики от средата на 40-те и 50-те ", означи и президентът.

Проблеми не липсват

Така и не стана ясно по какъв начин тъкмо " Сбербанк " печели от AI. Ясно е обаче, че харчи доста - изкуственият разсъдък изисква голяма изчислителна мощност и специалисти с доста характерна подготовка. И двете са ъгъл в Русия.

От 2022 година NVIDIA не доставя публично своите чипове, които са стандарт за промишлеността поради войната в Украйна. Освен това, генеративните решения сега би трябвало да се борят за запаси с тези за защита, произвеждане и земеделие. Липсват и задоволително експерти поради всеобща емиграция, последвала началото на военните дейности и последвалата го готовност.

Най-голямата кредитна институция в Русия отбелязва 80% спад на облагата

Заради глобите против Москва

И въпреки всичко, както отбелязва The Moscow Times, щом обществените мрежи могат да смъкват държавни управления, какъв брой ли ще е мощен един бот, който е в положение да написа и твори съвсем като човек?

В съветския случай, става известно, отговорът не е толкоз елементарен. Макар езикът на Чехов да е на 2-3 място като размер на наличното онлайн наличие, въпреки всичко приказваме за едвам към 5% от общото количество. Иначе казано, не можеш да " обучиш " модела си толкоз добре. Затова и, да вземем за пример, GigaChat има 18 милиарда параметъра, до момента в който GPT-4 е с 1,76 трлн.
 Защо Москва не може да постави ръка върху
Защо Москва не може да постави ръка върху " съветския Гугъл "

Един от създателите на компанията назова войната в Украйна " варварска "

В действителния условия съветските консуматори настояват, че западното решение е осезаемо по-добро във връзка с качество и фактология. Това обаче е мъчно да се удостовери отвън територията на страната.

Една приятна изненада

Именно поради не прекомерно розовото настояще на съветските генеративни платформи, дебютът на първото в страната решение за AI видеа е забавна вест.

Тук още веднъж приказваме за разработка,. На конференцията AI Journey в Москва показа нова версия на платформата за изображения с изкуствен интелект Kandinsky 3.0 и нейния еквивалент за видео Kandinsky Video.

За разлика от част от останалите съветски AI принадлежности, тези елементарно могат да бъдат тествани и от България след регистрация в. Тя предлага интерфейс, сходен на " студиото " на OpenAI. Могат да се избират разнообразни пропорции, което е комфортно. Има опция за т.нар отрицателни описания и потребление на авансово дефинирани стилове.
 Снимка 643322
Източник:

Създаването на нови изображения е елементарно, като, по обясними аргументи, използвахме задачи на съветски език. Художествените сюжети, както и тези, въодушевени от анимацията, се получават сносно.
 Снимка 643321
Източник:

Фотореалистичните изображения също са безапелационни, въпреки към момента да са забележими проблеми с очи и пръсти.
 Снимка 643318
Източник:

Редактирането на изображения към момента е надалеч от поръчките на, да вземем за пример Emu редактора на Meta, само че от време на време се спря повече от приемливо.
 Авторът на сегашния текст на този стадий е по-скоро от лявата страна
Източник:

Авторът на сегашния текст на този стадий е по-скоро от лявата страна

Възможностите за основаване на видеа са извънредно съществени, като всяка сцена включва изложение и придвижване на камерата. Клиповете са с до 30 фрагмента в секунда и 640х640 оптималната резолюция (или 480p, в случай че изберете да са в 16:9). Времето за рендиране е към минута и половина на сцена, което е сносно.

Все още, обаче, крайният резултат е много нереален. Mobile Review цитира представители на " Сбер ", съгласно които основаването на статични изображения се базира на 1,5 милиарда двойки " картинка-описание ", до момента в който при видеата приказваме за едвам 300 000. Затова и по оценка на разработчиците, ще са нужни към 2 години, с цел да доближат AI видеата качеството, което сега виждаме при неанимираното наличие.

Дали при актуалната геополитическа обстановка ще има запаси за това, занапред ще забележим.

В умозаключение

Сегашният преглед няма упоритостта да обхване цялата AI промишленост на Русия, по-скоро е едно положително начало на диалог за различните подходи към изкуствения разсъдък.
 Западните AI платформи нямат проблем със сърпа и чука
Източник:

Западните AI платформи нямат проблем със сърпа и чука

В Москва явно не жалят сили и средства, с цел да реализиран паритет със Запада. Може би обаче за всички ни ще е по-добре, в случай че това не е просто следващ фронт на геополитическо опълчване.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР