Отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря

...
Отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря
Коментари Харесай

„Новичок” - гарантирано смъртоносна отрова

Отравянето на някогашния съветски двоен сътрудник Сергей Скрипал и щерка му във Англия наподобява на сюжет от шпионски трилър, излязъл посред Студената война. Последиците обаче са изцяло действителни – двамата са в сериозно положение след контакт с букет цветя, а английският министър председател Тереза Мей непосредствено упрекна Москва за случилото се и разгласи, че ще изгони 23 дипломати.

Официална Русия назовава протичащото се „ цирк”.

И различен път критици на Владимир Путин и някогашни членове на специфичните служби на Руската федерация са се „ разболявали” (или напряко са умирали) при прекомерно мъчно обясними условия, само че по-специалното този път е най-вероятно употребяваното от незнайните на този стадий нападатели средство – отровата „ Новичок”.

Наследство от Студената война

За нея досега се знаеше най-вече от показанията на един от основателите й – съветският химик Вил Мирзаянов. По думите му веществото е било създадено в Съветския съюз през 70-те и 80-те години. Целта – основаване на химикал, който да не се засича от общоприетата инсталация на НАТО и да може да преодолява най-масовата защитна екипировка, като в същото време е по-лесно портативен от съществуващите към оня миг нервнопаралитични сътрудници.

Резултатът е цяла фамилия от нови химикали, които носят общото име „ Новичок” (новак – рус.). Голяма част от тях са „ бинарни” т.е. формирани са от два съществени съставния елемент, които преди смесването си са нетоксични или едва токсични и по този начин са се заобикаляли интернационалните съглашения за унищожаване на химическите оръжия. Прекурсорите били представяни за елементарни пестициди (към момента към този момент и химикалите, от които се прави новичокът, са неразрешени – б.р.).

След като съставените елементи (най-често фини пудри) се смесят, обаче, резултатът е вещество, което е неведнъж по-силно от известните отровни газове Ви Екс и зарин. Само за съпоставяне – към литър Ви Екс е задоволителен за ликвидирането на 1 млн. души.

Отровата се разпада под действието на вода и се трансформира в безвредно вещество доста бързо след контакт с външната среда. Това го трансформира в идеално химическо оръжие.

" Новичок беше основан, проучен, пробван и създаван в много тонове само в Русия. Никой в света не знаеше за това ", сподели пред „ Ройтерс” Вил Мирзаянов. Той през днешния ден живее в Съединени американски щати, откакто при започване на 90-те дава публичност на критото от Москва рисково химическо оръжие и в следствие е хвърлен в пандиза.

Според химика президентът Владимир Путин е разпоредил потреблението на предизвикващото мъчителна болежка бойно отровно вещество, с цел да сплаши другите съветски дисиденти.

Как работи?

Химикалът " провокира закъснение на сърдечния темп и ограничение на въздушните пътища, което води до гибел от задушаване ", изяснява пред „ Ройтерс” специалистът по фармакология проф. Гари Стивънс от Университета в Рединг.

Токсикологът доктор Мишел Карлин изяснява пред „ Дойче веле”, че новичокът провокира протеинова верижна реакция, която води до „ бомбардировка” на органите и тъканите с нервни сигнали и по този начин се стига до тотално излизане на тялото от надзор с най-вероятен резултат гибел от задушаване.

Лекарите лекуват Скрипал и щерка му най-вероятно с два типа лекарства. Единият е антидотът парлидоксим, който форсира производството на ензима холестераза, блокиран от новичока. Освен това се ползва и атропин, с който се избавя животът и на натровени с инсектициди и пестициди.

Въпреки това, двамата евентуално нямат особени шансове. „ Човек, който е имал контакт с „ Новичок”, не може да бъде оздравял. Даже и при бърза реакция вредите по нервната система остават. Руснаците настояват, че имат метод за прекъсване на нездравословните резултати, само че няма същински антидот. Можете единствено да удължите интервала до настъпване на смъртта”, безапелационен беше пред „ Ди Велт” водещият немски специалист по оръжията за всеобщо поразяване Ханс Рюле.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР