Отпуснатите от банките заеми за покупка на луксозни имоти нарастват

...
Отпуснатите от банките заеми за покупка на луксозни имоти нарастват
Коментари Харесай

Заемите за луксозни имоти нарастват с 50 на сто

Отпуснатите от банките заеми за покупка на първокласни парцели нарастват с близо 50%. Това се дължи на желанието на хората да живеят в по-големи и хубави жилища, както и да предпазят парите си от високата инфлация като ги вложат в парцел, даже в случай че би трябвало част от цената да бъде обезпечена посредством банков заем, написа в. " Труд ".

При отпуснатото от банките финансиране за семействата максимален растеж от 49% за година има при заемите в размер сред 250 хиляди и 500 хиляди лева, демонстрират данни на Българска народна банка. Общият брой на тези заеми е 7062, като единствено през второто тримесечие на годината те се усилват с близо 14%. Заеми в подобен размер се употребяват най-вече за покупка на парцели от приблизително високия и високия сегмент от пазара, които в София най-често са на цена от 180 хиляди до 300 хиляди евро.

Обикновените двустайни и тристайни жилища в София най-често са в ценовия диапазон от 120 хиляди до 180 хиляди евро, демонстрират данни на компания за недвижими парцели. Но защото банките изискват купувачът да обезпечи най-малко 10% от цената на парцела със лични средства, множеството заеми за елементарни жилища са в размер под 250 хиляди лева По-големите заеми се употребяват са покупка на жилища от по-висок сегмент от пазара, които да вземем за пример вървят с паркомясто, намират се в някой от най-желаните региони или в нови първокласни кооперации.

На второ място по растеж са заемите за семействата в размер от 500 хиляди до 1 млн. лева За година те нарастват с 47%. Най-често те са за покупка на първокласни парцели.

Кредитите за семействата в размер от 100 хиляди до 250 хиляди лева също нарастват доста - с над 22% за година и приближават 52 хиляди броя. Тези заеми също най-често се употребяват за придобиване на парцел.

Заемите за жители за суми над 1 млн. лева също нарастват - с 9 броя за година и доближават 114 броя.

При по-малките заеми за жители до 1000 лева и сред 2500 лева и 10 хиляди лева има спад. Явно при нужда от дребни суми хората употребяват разнообразни форми на финансиране - кредитни карти, покупки на погашение, лизинг за коли и бързи заеми.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР