Отпусканите еднократни помощи за ученици, които продължават обучението си във

...
Отпусканите еднократни помощи за ученици, които продължават обучението си във
Коментари Харесай

МТСП: Помощи за ученици вече без удостоверение

Отпусканите еднократни помощи за възпитаници, които не престават образованието си във втори, трети и четвърти клас, към този момент ще се дават без да е належащо уверение, че детето е записано в учебно заведение, оповестиха от Министерството на труда и обществената политика, написа.

До отпадането на условието се стигна, откакто Народното събрание гласоподава предлагането на МТСП за смяна в Закона за фамилни помощи за деца, призната със Закона за държавния бюджет за 2023 година С нея се дава опция чиновниците на Агенцията за обществено подкрепяне (АСП) да ревизират по длъжностен път продължаващите образованието си деца до четвърти клас. Подадените досега заявки, за които не е показано уверение, ще бъдат преразгледани служебно.

За учениците от първи и осми клас остава условието да бъде показано уверение, че са записани в съответния клас, защото за тези класове има авансово класиране и записване. Удостоверението е належащо, ако фамилиите желаят да получат помощта преди началото на образователната година. Когато такова не бъде показано, помощта може да бъде изплатена след 15 октомври, откакто АСП получи по длъжностен път от Министерството на образованието и науката данните за действително записаните възпитаници в съответния клас за образователната година.

Заявленията за еднократна помощ за възпитаници се подават най-късно до 15 октомври.

Съгласно Закона за държавния бюджет за 2023 година, обнародван в бр. 66 на Държавен вестник от 01.08.2023 година, размерът на еднократната помощ за възпитаници за образователната 2023/2024 година се резервира на 300 лева, които ще бъдат  изплатени на два пъти – по 150 лева за всеки период. Запазват се размерите и на другите типове фамилни помощи, които се дефинират със Закона за държавния бюджет за 2023 година

Повече информация за предоставяните от Агенцията за обществено подкрепяне типове помощи и методите за подаване на заявки за тях е оповестена на интернет страницата https://asp.government.bg/, раздел „ Социално подкрепяне “.

Със Закона за бюджета за държавното публично обезпечаване, също обнародван в бр. 66 на Държавен вестник, се усилва размерът на компенсацията за гледане на дете на 780 лева По-високият размер ще се изплаща със задна дата от 1 януари.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР