Отпускането на американска военна помощ за Украйна е най-стратегическата инвестиция

...
Отпускането на американска военна помощ за Украйна е най-стратегическата инвестиция
Коментари Харесай

Atlantic Council: Не спирайте помощта на САЩ за Украйна, това е разумна инвестиция

Отпускането на американска военна помощ за Украйна е най-стратегическата инвестиция в защитата от най-малко две десетилетия. Отказът на Конгреса до момента да показа настояването на президента Джо Байдън за спомагателен бюджет - което включва 61,4 милиарда $ в допълнение финансиране за Украйна - е забележителна неточност. Синергията на американската помощ с украинската храброст и устойчивост докара до триумф на голям брой фронтове. Отказването на спомагателна поддръжка за Киев в този сериозен миг освен ще навреди на продължаващите военни старания, само че и ще понижи световната известност на Съединени американски щати, внасяйки неустановеност в света, пише Майкъл Джон Уилямс за Atlantic Council.

Общата помощ на Съединени американски щати за Украйна след противозаконното навлизане на Русия през февруари 2022 година е скромните 75 милиарда $. Съединените щати похарчиха трилиони долари за войните в Ирак и Афганистан, с доста малко за проявление като позитивно развиване в двете акции. За разлика от това, Киев рационално употребява американската и интернационалната помощ, с цел да отслаби доста това, което Министерството на защитата на Съединени американски щати назовава " съвсем равносилен съперник ".

От началото на спора Русия е претърпяла, съгласно един отчет, загубата на 11 000 единици бойна техника, в това число 1300 унищожени съществени бойни танка и 548 пленени от Украйна. Освен това се оповестява, че Украйна е обезвредила 1600 бойни машини на пехотата, повече от 200 бронетранспортьора, 100 хеликоптера и 75 бойни самолета.

Въпреки неналичието на забележителен флот, Киев даже потопи осем съветски военни кораба, в това число флагмана " Москва ", ракетен крайцер с управляеми ракети от клас " Слава ", кръстен на съветската столица. Освен материалните загуби, Кремъл претърпя обилни човешки загуби.

С почти 120 000 бойци, убити в борба и 170 000 ранени, загубите на съветския личен състав са потресаващи. А загубите на Русия не се лимитират единствено до бойците - седем съветски генерали са убити на бойното поле, в това число Роман Кутузов, пълководец на Пета общовойскова войска, централна за офанзивата против Украйна. Също толкоз сериозна е загубата на повече от осемстотин младши офицери, които са от значително значение за осъществяването на тактически маневри в границите на по-големи старания на батальони и бригади.

Отсъствието на тези млади офицери отслабва бойната успеваемост на Русия в кратковременен проект и заплашва способността й да образува координирани, ефикасни бойни единици, защото приканва повече персонален състав. Въздействието на американската помощ за Украйна обаче се простира надалеч оттатък бойното поле.

Първо, помощта акцентира уговорката на Съединените щати да поддържат интернационалното право и открития демократичен международен ред, противопоставяйки се на усещанията за оттегляне от световното водачество. Това изпраща мощен сигнал към тези, които желаят да преразгледат интернационалния ред, че ще има забележителна цена, която би трябвало да платят, в случай че се опитат да го създадат. В идеалния случай вярата на съперниците в решимостта на Съединени американски щати ще направи позицията на Съединените щати за световно въздържане по-правдоподобна и ефикасна.

Второ, помощта за Украйна успокоява приятелите и съдружниците по целия свят, излъчвайки непоклатимост и сигурност. Усещането за ненадеждност на Съединени американски щати може да накара съдружниците да подхващат самостоятелни ограничения за сигурност, рискувайки разпространяването на нуклеарни оръжия и районната конкуренция във въоръжаването - нито едно от двете не е в полза на Съединените щати.

Прекратяването на помощта за Украйна, би подкопало непосредствените военни старания в Европа и би понижило възпиращата мощ на американската военна мощ в международен мащаб. Солидни 61 % от американците поддържат помощта за Украйна, съгласно изследване от септември 2023 година на Чикагския съвет по световни въпроси. Нито Съединените щати са сами в поддръжката си.

Европейските страни и институциите на Европейския съюз (ЕС) групово са дали обещание повече от 145 милиарда $ помощ от началото на пълномащабното навлизане на Русия в Украйна. През идната година Съединените щати би трябвало да работят в тясно съдействие с европейските съдружници и Европейски Съюз, с цел да основат по-дългосрочен проект за украинското икономическо развиване, като европейците поемат огромна част от тези старания.

Но подобен развой би трябвало да бъде плануван и внезапното ампутиране на Киев сега не е решение. Това би подтикнало Русия да резервира курса и би провокирало бъдещи проблеми. Ако съветският президент Владимир Путин не бъде надвит на бойното поле в този момент, на Съединените щати ще коства доста повече възпирането и отбраната против бъдеща съветска експанзия.

Въпреки че фискалната отговорност е похвална, неуспехът да се дават на Киев спомагателни 61,4 милиарда $ за поддържане на демократичния международен ред и доста утежняване на съветската войска е недалновидно решение с далечни последствия за националната сигурност.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР