Отново започва година и в подготовка за най-мащабната и вдъхновяваща

...
Отново започва година и в подготовка за най-мащабната и вдъхновяваща
Коментари Харесай

Започва зимният семестър на `Европейско кино за учащи`. Вижте подробната програма на прожекциите

Отново стартира година и в подготовка за най-мащабната и вдъхновяваща кино фиеста през МАРТ, Домът на киното показва зимния учебен срок на специфичната стратегия „ ЕВРОПЕЙСКО КИНО за УЧАЩИ “ – план, финансиран от Програма „ КУЛТУРА “ на Столичната община.

Стартираме програмата на 28 януари в 17:00 часа с „ БЕЗ МИЛОСТ ” на световноизвестния режисьор Фатих Акин, чиято премиера беше в формалния конкурс на Кан, а Даян Крюгер, с роля в първия немскоезичен филм в кариерата си, беше удостоена с премията за най-хубава актриса. Творбата на Акин споделя за обезверена и решена на всичко жена, която държи на отмъщение за избитото си семейство и грубо наказване за нео-нацистката формация „ National Socialist Underground ”. Филмът получи и влиятелната премия на Холивудската интернационална преса „ Златен Глобус “ в категорията чуждоезичен филм.

Едно от българските заглавия в програмата е филмът „ ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ! “ на Адела Пеева. Документалната творба изследва границата сред родолюбието и национализма. Самата режисьорка Адела Пеева ще се срещне с публиката от възпитаници и студенти на 4 февруари от 18:00 , а диалогът с нея за характерните особености на документалното кино е част от реализирането на „ Кинофабрика “, отдадена на другите специалности във филмовото изкуство.

За 11 февруари сме планували среща с екранизацията на Албер Дюпонтел по едноименния разказ на Пиер Льометр „ ЩЕ съдебна експертиза ВИДИМ ТАМ ГОРЕ “. Удостоен с пет награди „ Сезар ”, филмът споделя за преплитането на орисите на трима оживели участници в Голямата война, които след примирието през ноември 1918 година се пробват да намерят още веднъж мястото си в огромната мозайка на живота. Дали си художник, счетоводител или бизнесмен, безмилостната кланица е трансформирала отношението ти към света и ти би трябвало да откриеш нещо, което да ти върне вярата в новия ден…

В продължение на концепцията за филми, които се показват пред публика в квартали, в които няма опция за специфични срещи с некомерсиални заглавия, на 13 февруари сме планували прожекция в 88 СУ „ Димитър Попниколов “, кв. Овча Купел – концепцията е да стигнем до младата аудитория със спортно „ прелъщение “ и филмът, който ще им представим, е отдаден на фамозния футболен занаятчия Пеле. „ ПЕЛЕ: РАЖДАНЕТО НА ЕДНА ЛЕГЕНДА “ наблюдава живота на именития футболист в юношеските му години, когато 9-годишното момче пораства в бедния град Бауру и се сблъсква с унижението и неприятното отношение на по-големи от него младежи, отгледани в по-богати фамилии. От гетата в Бразилия до централно място на едно от най-големите спортни събития в света, кариерата на Пеле, почнала от това, че става най-младият футболист (на 17 години), спечелил Световната купа, е същинско знамение. Това е един въодушевяващ биографичен филм, който дава прелестна опция на младежите да се срещнат с най-великия футболист за всички времена.

Провокативния и любовно-драматичен „ ПАНАМА ”, дебютен филм на Павле Вучкович, който получи номинация за „ Златна камера ” в Кан ’15, ще бъде показан пред младежката аудитория на 18 февруари в Дома на киното. Историята споделя за двама влюбени - мистериозното държание на Мая пробужда подозренията на Йован и следвайки обществените мрежи, той открива индикации за успореден живот на обичаната му. В мрежата от неистини, горделивост, ревнивост и буен секс Йован изгубва себе си единствено с цел да открие коя в действителност е Мая. Режисьорът Вучкович приключва кино и ТВ постановка в Белград. Два пъти е награждаван в състезанието на „ Cinefondation ” на филмовия фестивал в Кан – и напълно не е инцидентен фактът, че премиерата на неговия дебютен пълнометражен филм беше точно в Кан!

Най-новата творба на Алексей Герман-младши „ ДОВЛАТОВ “ имаше своята премиера на Берлинале 2018 и директно по-късно беше показана в София персонално от артиста Милан Марич, който извършва основната роля във кино лентата и беше член на интернационалното жури на София Филм Фест. Филмът споделя епизод от живота на изключителния съветски публицист Сергей Довлатов единствено година преди да напусне родината си и да замине за Талин. По това време той към този момент е работлив създател, само че разказите му непрестанно са отхвърляни от всички руски вестници и списания. „ Довлатов “ показва шест дни от живота на брилянтния публицист, който е виждал доста по-далеч от границите, сложени от Съветска Русия през 70-те години. В програмата на „ Европейско кино за учащи “ „ Довлатов “ ще бъде показан на 25 февруари .

На 1 март , като старт на ретроспективата, отдадена на един от най-великите полски режисьори Кшищоф Зануси, младите киномани ще имат опция да видят и дебютния филм на именития създател – „ СТРУКТУРАТА НА КРИСТАЛА “, появил се на екран в далечната 1969 година. Филмът е психически богата и удивително зряла камерна драма за кариерата (самият Зануси е учил физика), другарството и философията на живота. Протагонистите във кино лентата са двама надарени физици – единият напуща града, с цел да заживее на село и да стане метеоролог, а другият има брилянтна научна кариера. И двамата обаче са обзети от морални алтернативи по отношение на житейските си избори…

Празничният 1 март ще бъде допълнен и с още един филм-събитие – „ НАШИЯТ ШОШКАНИНИ “ на Георги Стоев – Джеки. Премиерата на този занимателен роман за отминали времена е била преди 38 години и ето какво споделя неговият режисьор: „ Пуснаха го за една седмица в едно малко кино и по-късно се правеха, че все едно подобен филм няма. Музиката е подбрана и спонтанна от Ицко Финци, Симеон Щерев – Банана и Райчо Любенов. Райчо за жалост по¬чина и в този момент на купона след прожекцията на кино лентата вместо него ще свири Стефан Димитров. Банана извършва една от главните функции - по това вре¬ме той беше разгласен за най-хубавата джаз-флейта на Европа. А несъмнено може да се каже, че в киното, това е най-хубавата роля на Ицко Финци. “ Филмът ще бъде показан от неговия екип в 20:00 часа в Дома на киното, а след края на прожекцията виртуозните Ицко Финци, Симеон Щерев – Банана и композиторът Стефан Димитров ще изненадат феновете с спонтанна музикална стратегия във фоайето на киното!

„ ИДА “ на полския режисьор Павел Павликовски беше удостоена с „ Оскар “ за чуждоезичен филм през 2015 година – и не е инцидентен изборът ни точно с този филм да сложим още един, въвеждащ акцент върху специфичната фестивална стратегия „ Фокус Полша “. Историята споделя за красивата осемнадесетгодишна Анна – младата жена има предпочитание да се замонаши в манастира, в който живее, откогато е осиротяла като дете. Тя научава, че има жива родственик, която би трябвало да посети, преди да даде отшелнически обет – това е сестрата на майка ѝ, Ванда. Заедно двете дами се насочат на странствуване към взаимно опознаване и разкриване на тяхното минало. Представянето на „ Ида “ ще бъде на 4 март, от 18:00 часа .

Зимният, „ подгряващ фестивалното неспокойствие “ учебен срок на програмата „ Европейско кино за учащи “ ще завърши с още един български филм - документалният „ ФСБ “ на режисьора Димитър Митовски, отдаден на именитата българска рок-гру¬па „ Формация Студио Балкантон “. Тази прожекция се посвещава на паметта на приятеля ни Ивайло Крайчовски - Пифа, дълготраен басист на групировката и музикален шеф на София Филм Фест… Очакваме Ви на 6 март, в 18:00 часа в Дома на киното!

Основни лектори на самодейността, с която продължаваме традицията за образоване на младите кинофенове, са киноведът и шеф на Български национален фронт (българска политическа Антония Ковачева и изтъкнатият български режисьор и учител проф. Георги Дюлгеров. Освен ангажимент за показване на филмите, те не престават да поддържат непосреден контакт с аудиторията след прожекциите и ще дават отговори на въпроси на тези, за които киното е пристрастеност или бъдеща професионална реализация.

Програма Дом на КИНОТО

28 януари (понеделник), 17:00 часа
БЕЗ МИЛОСТ, режисьор Фатих Акин

4 февруари (понеделник), 18:00 часа
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!, режисьор Адела Пеева

11 февруари (понеделник), 18:00 часа
ЩЕ съдебна експертиза ВИДИМ ТАМ ГОРЕ, режисьор Албер Дюпонтел

18 февруари (понеделник), 18:00 часа
ПАНАМА, режисьор Павле Вучкович

25 февруари (понеделник), 18:00 часа
ДОВЛАТОВ, режисьор Алексей Герман-младши

1 март (петък), 18:00 часа
СТРУКТУРАТА НА КРИСТАЛА, режисьор Кшищоф Зануси

1 март (петък), 20:00 часа
НАШИЯТ ШОШКАНИНИ, режисьор Георги Стоев - Джеки

4 март (понеделник), 18:00 часа
ИДА, режисьор Павел Павликовски

6 март (сряда), 18:00 часа
ФСБ, режисьор Димитър Митовски

СПЕЦИАЛНА ПРОЖЕКЦИЯ

13 февруари (сряда), 11:30 часа >
> 88 СУ „ Димитър Попниколов “, кв. Овча Купел

ПЕЛЕ: РАЖДАНЕТО НА ЕДНА ЛЕГЕНДА, режисьори Джеф и Майкъл Цимбалист
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР