Отново напрежение между Сърбия и Косово - сръбският президент Александър

...
Отново напрежение между Сърбия и Косово - сръбският президент Александър
Коментари Харесай

Отново напрежение - ще си тръгнат ли косовските сърби от институциите в Косово?

Отново напрежение сред Сърбия и Косово - сръбският президент Александър Вучич съобщи, че представителите на сръбското малцинство ще изоставен работата си в косовските институции, в случай че не бъде реализирано съглашение за преустановяване на тяхното " гонене ".

Сръбският президент приказва пред медиите след среща с косовските сърби.

" Ако преследването на сърбите не бъде прекъснато, те ще изоставен всички институции в Косово, в границите на идващия месец. Ще бъдат последвани от съдиите и полицейските чиновници до края на септември - всички ще си тръгнат. Всъщност ще се случи цялостно раздробяване на брюкселския ред, натрапен от Брюкселските съглашения. Сърбите към този момент няма да бъдат ничии заложници. Ще вземат ограничения да спасят себе си, хората си и страната си - Сърбия ", съобщи сръбският президент Александър Вучич.

През последните седмици градусът на напрежение сред Белград и Прищина се подвигна. В края на предишния месец косовските управляващи се пробваха да наложат на сърбите да сменят сръбските регистрационни номера на колите си с косовски.

Повечето към този момент са го създали, само че към 50 хиляди души, които живеят в северната част на страната, отхвърлят, тъй като одобряват Белград за столица. Стигна се до блокади по пътищата и граничните пунктове северно от Косовска Митровица.

Вълненията стопираха под натиска на европейската дипломация. Срещата сред сръбския държавен глава Вучич и косовския министър председател Албин Курти, проведена от Брюксел, не докара до предстоящите резултати. Въпреки, че Курти се съгласи промяната на регистрационните номера да влезе в действие от 1 септември.

Ще продължим с търсенето на компромис, съобщи Вучич, само че сподели, че не е оптимист. Той подлага на критика и задачата на НАТО KFOR, която през последните дни ускори наличието си в северните елементи на Косово.

От Алианса към този момент предизвестиха Вучич, че, в случай че стабилността в Косово бъде застрашена, KFOR ще се намеси. Косово разгласи независимостта си от Сърбия през 2008 година. По Конституция сръбското малцинство има роля в Народното събрание и държавното управление, само че Белград продължава да приема Косово за част от територията си.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР