Отново над 5000 заразени с COVID-19 у нас в рамките

...
Отново над 5000 заразени с COVID-19 у нас в рамките
Коментари Харесай

Четвъртата вълна е в разгара си: Болниците са на ръба, над 800 са починали само за 5 дни

Отново над 5000 инфектирани с COVID-19 у нас в границите на денонощие. Ситуацията в лечебните заведения става все по-критична. В столицата от през днешния ден са разкрити нови интензивни кревати. И те обаче няма да са задоволителни, с цел да бъде посрещната вълната от пациенти в тежко положение.

5224 души са постъпили в болница единствено за последните пет дни. 272 души са имали потребност от интензивно легло през тези пет последни дни. Почти 800 души са изгубили борбата с коронавирус за този къс интервал.

В доста от лечебните заведения свободни интензивни кревати няма. Пациенти се транспортират до огромните градове с вярата там да има освободено място.



От през днешния ден в столицата са разкрити нови 53 кревати за хора в тежко положение, само че част от тях към този момент са заети. Шест станаха областите с 14-дневна заболеваемост над 1000.



Само часове откакто болница " Лозенец " разкри пет нови интензивни кревати, те към този момент бяха заети. До понеделник леглата от 10 трябваше да доближат 40, съгласно проекта на здравните управляващи, който беше разгласен в четвъртък, само че леглата за пациенти в тежко положение към този момент остават 15.

Това е просто невероятно, няма по какъв начин да стане. Леглата ги има, ние сме ги освободили, само че не могат да станат интензивни. инсталация, медикаменти, консумативи, хора, най-много хора. Хората ги няма, за жалост, сподели доцент доктор Радосвет Горнев - шеф на МБАЛ " Лозенец ".

Стига да разполага с хора и инсталация болничното заведение последователно може да разкрие още 30 кревати, само че към този момент няма изясненост по кое време тъкмо ще се случи това.

Уговорката за командироване на екипи от други лечебни заведения, които не са ангажирани с коронавирус обстановката може би ще се окаже основна, както и доставката на инсталация, несъмнено, добави доцент доктор Радосвет Горнев - шеф на МБАЛ " Лозенец ".

В 12 столични лечебни заведения от през днешния ден се разкриват нови интензивни кревати. Така броят им доближи 373. Според проекта на здравните управляващи ще бъде отворен коронавирус център с още 44 интензивни кревати в болница " Свети Иван Рилски ", само че по кое време тъкмо не е ясно.

А сигналите към Спешна помощ се усилват.

Вчера за 12-часово дежурство на ден имаме 510 повиквания, което е ужасяващо доста, от тях 200 коронавирус, сподели Катя Сунгарска, представител на Спешна помощ - София.

Една здравна сестра и един санитар обгрижват през днешния ден коронавирус отделението в болничното заведение в Айтос. Свободни кревати няма.

Веднага се заема леглото, даже от време на време и ред се чака за приемане. Болните са тежки, когато станат доста по-тежки, тогава към този момент ги привеждаме в реанимация в Бургас, сподели Мария Вълкова, здравна сестра в МБАЛ Айтос.

А пред болничното заведение в Бургас към този момент 30 минути чака фелдшерът Радко Радев, с цел да бъде признат следващият коронавирус пациент.

Уморени сме, непрекъснато караме заболели, ангажирани сме непрекъснато и това очакване още повече утежнява нещата. Много е мъчно. Знаете, че преди всичко фрагменти няма и за това не може да се разкрият повече кревати. Легла могат да се разкрият постоянно, само че като няма кой да работи в лечебните заведения това значи, че е безсмислено да се разкриват леглата, сподели Радко Радев, медицински фелдшер.

За пръв път от началото на епидемията има съвсем 97 000 дейни носители на вируса.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР