Относителният дял на лекарите, които работят в пневмо-фтизиатричните звена, на

...
Относителният дял на лекарите, които работят в пневмо-фтизиатричните звена, на
Коментари Харесай

Доц. Петкова: Около 40% от лекарите, работещи в белодробни звена, са над 60-годишни

Относителният дял на лекарите, които работят в пневмо-фтизиатричните звена, на възраст над 60 години, е към 40%. Няма младежи, които да желаят – както лекари, по този начин и медицински сестри – да упражняват тази специалност. Това съобщи пред БНР председателката на Българското сдружение по белодробни заболявания доцент Диана Петкова.  Същото, дори по-тежко, е положението с медицинските лаборанти, с лекарите микробиолози, които работят в това направление, уточни тя.

„ Това са данни, на които би трябвало да обърнем внимание, с цел да не се окаже, че след някоя и друга година няма кой да лекува българските пациенти и няма кой да съобщи знанието на идните генерации “, предизвести специалистката.

По думите ѝ през последните години туберкулозната мрежа, както и звената, които се занимават с диагностика и лекуване на тези пациенти, „ не са в това положение, което ни се ще да бъдат “. „ Ситуацията не е доста розова, само че се надявам дружно с институциите да създадем каквото е належащо “, добави доцент Петкова.

Тя уточни още, че имунизационната стратегия за туберкулоза през последните години поради антиваксърски придвижвания не се съблюдава прецизно и прикани младите майки да се уповават на научните доказателства и да имат вяра на това, което е потвърдено в медицината. „ Тази ваксина работи, оказва помощ и е една добра предварителна защита от заболяване “, увери специалистката.

Председателката на Дружеството по белодробни заболявания разяснява и устойчивостта към лекарства против туберкулоза. „ При туберкулозата става дума за характерно лекуване, което включва избрани туберкулостатични лекарства и за благополучие нашата страна спрямо други европейски страни, в това число и наши прилежащи страни като Румъния да вземем за пример, има невисок растеж на мултилекарствената устойчивост “, сподели тя и прикани пациентите да съблюдават прецизно напътствията на лекарите, да не прекъсват лечебните курсове, които организират, да не трансформират дозите на медикаментите, с които се лекуват, и при въпроси да се отнасят към експертите. „ Защото мултилекарствено резистентната туберкулоза е съвсем едно бактериологично оръжие и с нея мъчно се оправят страните, които имат проблем с устойчивостта на туберкулозния микобактерий “, изясни тя, само че добави, че за болните, които имат мултилекарствено резистентна туберкулоза, в България има обезпечено лекуване със скъпоструващи лекарства.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР