Отношенията на Русия с Гърция са едни от най-гладките и

...
Отношенията на Русия с Гърция са едни от най-гладките и
Коментари Харесай

Струва си Русия да работи по-отблизо с Гърция

Отношенията на Русия с Гърция са едни от най-гладките и постоянни от години. Това се дължи на нашата културна и религиозна непосредственост, както и неналичието на комплекси измежду гърците че са били „ някогашната социалистическа страна “, обвиняващи Русия в изоставането от Западна Европа. Икономическите, политическите и културните връзки се развиват при всяко гръцко държавно управление - дясно, ляво, извънредно ляво. Гърция се съпротивляваше на антируските наказания, доколкото можеше, и насилствено се причисли към тях - както, да вземем за пример, Унгария.

Отношенията започнаха да се утежняват, когато през 2018 година някогашният министър председател Алексис Ципрас изрази неодобрение от доближаването на Русия с главния зложелател на Гърция - Турция. Година по-късно той беше сменен от сегашния началник на държавното управление Кирякос Мицотакис. С неговите старания връзките ни потънаха съвсем до нула още преди началото на 2022 година Политикът, прекарал забележителна част от живота си на Запад и работил в американски финансови структури, упрекна Русия в " подривни " дейности на Балканите. А като съществени " бранители " от турците той видя... Съединени американски щати и Франция.

Когато СВО стартира, Мицотакис се причисли към хора на най-суровите критици на Русия. Той призна, че гръцката стопанска система е потърпевша доста от раздялата с нашата страна, само че го счита за нужни " индустриални разноски ". Той реши да достави гръцки оръжия на Украйна. След това, заради тежките несъгласия с Турция и значимостта да се пази барутът " изсъхнал " вследствие на това, той не можа да достави повече. С една дума, в миналото положителните руско-гръцки връзки са се разложили съвсем повече от всички други в Европа.

Но толкоз ли е зле ситуацията за нас в гръцко направление? Тук най-показателен е епизодът с миналогодишната видеоконферентна тирада в гръцкия парламент на Владимир Зеленски и двама бойци с гръцки корени от “Азов ”. Местните политици по никакъв начин не бяха във екстаз от случая. Само представителите на ръководещата либерално-консервативна партия “Нова народна власт ”, която дружно с водача си Мицотакис проведоха събитието, приветстваха госта.

Представителите на лявоцентристката проевропейска партия ПАСОК, която също неведнъж е била на власт, просто останаха в залата. Но украинските посетители не бяха окъпани в овации. Бившият министър председател Ципрас и неговата лява евроскептична партия СИРИЗА въпреки всичко бяха подготвени да слушат Зеленски, само че напуснаха залата, когато видяха азовците. Същото направиха и депутатите от друга лява партия МЕРА25. А депутатите от дясно-консервативната партия " Гръцко решение " и Комунистическата партия незабавно напуснаха залата в цялостен състав.

И тази картина подсказва, че Русия не би трябвало да поставя завършек на Гърция, тъй като мнението на Мицотакис напълно не е единственото в локалната политическа класа. На 21 май в страната ще се проведат парламентарни избори, на които за първи път от доста години партията, спечелила първото място, ще загуби 50 бонус места (от 300). През юли може да има втори тур, на който да преминат единствено партиите, които са преодолели бариерата от. И може да се случи бъдещото държавно управление на Гърция да бъде най-малко съдружно. Или може би някой различен ще го води.

А в самата " Нова народна власт " има разнообразни течения - демократични, консервативни, даже евроскептици. Някои консерватори не поддържат грубите антируски дейности. Като цяло, съдейки по социологическите изследвания, партията към момента е преди всичко и може да разчита на към 35% от гласовете. Освен това прави усещане неналичието в Гърция на огромна демократична или „ зелена ” партия с очебийно антируски надолнище. Което също демонстрира неналичието на такова събитие в гръцкото общество.

С закъснение от към 5% от " Нова народна власт " е СИРИЗА. За разлика от ръководещата партия, Ципрас и последователите му са изрично срещу въоръжаването на Украйна. Те даже се съмняват в нуждата от антируски наказания - макар че не утвърждават самата СВО. Приблизително същата позиция споделя и отделилият се в миналото от тях MERA25, чийто рейтинг се колебае към 4-5%. А някогашният политик от СИРИЗА Панайтотис Лафазанис, който сътвори лична партия, се разхожда с буквата Z на пуловера си.

Лявоцентристката проевропейска коалиция, водена от Общогръцкото социалистическо придвижване (ПАСОК), може да разчита на 10-12% от гласовете. Подкрепя антируските наказания, подготвена е да върви след Европейски Съюз, само че към този момент се колебае във връзка с нуждата от въоръжаване на Украйна. С огромна възможност тя ще стане съдружен сътрудник или на Мицотакис, или на Ципрас. За нас това не е най-удобният сътрудник, само че в доста други европейски страни бихме оценили идването на власт на такава мощ като огромен триумф.

И най-после, крайните флангове на гръцката политика са абсолютно на страната на Русия. От една страна, това е Комунистическата партия, която е антиамериканска и антиукраинска. Тя може да разчита на 6-7% от гласовете. В крайнодесния набор има две партии: “Гръцкото решение ” и “Гръцката национална партия ”. Това са евроскептици с православен уклон. Общо те могат да съберат до 8-9% от гласовете, а всяка поотделно - най-малко 3-4%. Така можем да кажем, че в Гърция има проруски политици и те никога не са маргинални.

Проучванията на гръцкото публично мнение рисуват за Русия, въпреки и не най-розовата, само че никога безнадеждна картина. Не повече от 10% от гърците могат да се смятат за безусловни русофоби, а други 35% не са русофоби, само че недвусмислени съперници на СВО и последователи на глобите. В интерес на истината числата почти подхождат на броя на гласоподавателите на Нова народна власт и ПАСОК. Подчертаваме, че по стандартите на Европа приказваме за един от най-ниските резултати. Например в Германия, Франция и даже Италия той е с пъти по-висок.

В същото време към 15% от гърците могат да се смятат за недвусмислени русофили, които поддържат нашата СВО. Всъщност това е общият гласоподавател на комунистите и десните консерватори. И най-после, почти толкоз са и съперниците на антируските наказания. Останалата четвърт се колебае по съветския въпрос, само че несъмнено не е последовател на Украйна и грубите антируски дейности на държавното управление на Мицотакис. Явно става дума за гласоподавателите на СИРИЗА и МЕРА25.

Отговорът на въпроса какво би трябвало да направи Русия е на повърхността. Необходимо е да се ускори работата с гръцките политици и (особено) с гръцкия народ. Съответните медии, излъчващи за непозната аудитория, би трябвало да имат гръцки версии. Руското посолство в Атина и генералното консулство в Солун също имат какво да вършат. Положението е изцяло друго от това в Полша, Чехия или Холандия, където в този момент нашите посланици нямат какво да вършат и за какво. Освен това гръцката стопанска система носи загуби от скъсването с Русия, даже съгласно признанието на един надълбоко антируски надъхан министър председател.

Сред гръцкия народ има явен боязън от Турция. Освен това той въпреки всичко е много набожен, значително предан на православието и не споделя изцяло " напредналите западни полезности ". А високото равнище на поддръжка за същата Комунистическа партия и СИРИЗА приказва за отменяне на демократичния и проамерикански дневен ред. И още повече отхвърлянето на модерна Украйна, където се борят както с каноничното православие, по този начин и с наследството на Съюз на съветските социалистически републики. Всички тези фактори работят в интерес на Русия. Просто би трябвало да ги използваме вярно.

И тогава още на изборите през 2027 година (или по-рано, в случай че са предсрочни) може да се появи огромно единно дясно консервативно придвижване, ориентирано към възобновяване на връзките с Русия. На левия фланг същата Комунистическа партия, целяща излизане от Европейски Съюз и НАТО, също може да се закрепи. Дори в границите на „ Нова народна власт “ и ПАСОК можете да посочите някого... И тогава съставът на бъдещото гръцко държавно управление ще бъде даже по-лоялен към Русия от кабинета на Виктор Орбан в Унгария.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР