Отношенията между трите големи ядрени сили в света - САЩ,

...
Отношенията между трите големи ядрени сили в света - САЩ,
Коментари Харесай

Русия, САЩ и Китай: готвят ли нови ядрени опити?

Отношенията сред трите огромни нуклеарни сили в света - Съединени американски щати, Русия и Китай - сега са толкоз мощно обтегнати, колкото не са били от десетилетия, показва немската социална телевизия ZDF. А през последните години те са разширили съществено своите полигони за нуклеарни опити, оповестява СиЕнЕН, като се базира на сателитни фотоси.

Нови тунели, пътища, здания

Става въпрос за три полигона - един от тях е в пустинята Невада, Съединени американски щати, различен се намира в Синцзян, Китай, а третият е съветската „ Новая земля “ в Арктика. На сателитни фотоси от последните 3 до 5 години ясно се виждат нови тунели под планините, нови пътища и складови уреди, както и повишен трафик на транспортни средства, влизащи и излизащи от обектите, споделя пред СиЕнЕн Джефри Люис, професор в Центъра " Джеймс Мартин " към Института за интернационалните проучвания в Мидълбъри.

" Много неща ни карат да допускаме, че Русия, Китай и Съединени американски щати може да възобновят нуклеарните опити ", е представен той и от ZDF. В тази връзка изданието напомня, че нито една от тези страни не е правила това, откогато през 1996 година бе подписан Договорът за възбрана на нуклеарните опити. Китай и Съединени американски щати са подписали контракта, само че не са го утвърдили.

Блъфира ли Русия?

Бившият полковник от военновъздушните сили на Съединени американски щати Седрик Лейтън също разяснява фотосите на нуклеарните обекти. Пред СиЕнЕн той споделя, че и трите страни са положили обилни старания през последните години да модернизират нуклеарните си арсенали и да се приготвят за възможни проби.

“Ясно е, че руснаците се готвят за вероятен нуклеарен тест “, е представен той от немската социална телевизия. Възможно е обаче Русия единствено да имитира подготовка за осъществяване на нуклеарен тест, с цел да сплаши Запада, добавя военният.  

Експертите показват угриженост, защото това може да докара до нова конкуренция в нуклеарното въоръжаване. Както напомня ZDF, през февруари президентът Владимир Путин разгласи, че Русия се отдръпва от Договора " Нов СТАРТ " (Договора за понижаване на стратегическите оръжия) и ще възобнови нуклеарните опити, в случай че Съединени американски щати първи създадат подобен.

И трите страни уголемяват нуклеарните си полигони

От много години и трите страни работят над модернизирането на нуклеарните си арсенали, споделя на собствен ред Мориц Кют от Института за проучване на мира и политиката по сигурност към Хамбургския университет. Независимо от мораториума върху нуклеарните опити, през годините е траяло тестването на обособени съставни елементи за атомни бомби, твърди той пред ZDF. Германският специалистът по въоръженията вижда три съществени аргументи за разширението на полигоните за нуклеарни опити: и трите нуклеарни сили желаят да разширят позволените проби, и трите не желаят да бъдат сварени неподготвени, в случай че различен извърши тест с нуклеарно оръжие, а нуклеарните лобита, които създават нови оръжия, оказват политически напън и в трите страни.

Новите развития още един път потвърждават, че се намираме в нова конкуренция във въоръжаването, уверен е Кют. „ Ако обособени страни стартират да правят проби, други ще ги последват “, споделя той.

На 90 секунди преди световната злополука

Символичният часовник, отмерващ времето до края на света, с който учените предизвестяват човечеството за дебнещите го рискове, към този момент отмерва последните секунди преди 12-тия час. Според тях в никакъв случай до момента обстановката не е била толкоз рискова.

Учените изясняват това най-много с съветската инвазия в Украйна и с покачвания риск спорът да излезе отвън надзор, показва още немското издание.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР