Отношенията между ГЕРБ-СДС и Продължаваме промяната“ – Демократична България“ остават

...
Отношенията между ГЕРБ-СДС и Продължаваме промяната“ – Демократична България“ остават
Коментари Харесай

Ще прерасне ли политическата сглобка в коалиционно споразумение?

Отношенията сред ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната “ – " Демократична България “ остават обтегнати. Двете политически сили втвърдиха тона между тях в края на предходната седмица, когато стана ясно, че Лена Бориславова е изпратила СМС до Десислава Атанасова, в който я уведомява, че управническата сглобка може да се счупи.

Последва остра реакция от страна на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, който упрекна ПП-ДБ в опит за замяна на всички шефове на ръководните държавни служби и сподели също, че ротация няма да има.

След съвещание на органите на втората политическа мощ стана ясно, че ПП-ДБ ще упорстват за седем гаранции, които да бъдат спазвани, или ще бъде хвърлена оставка.

ГЕРБ-СДС, от своя страна, дадоха отговор, че упорстват за съдружно съглашение. Борисов бе безапелационен, че напрежението би било свалено, в случай че има ясни политически гаранции и общи цели.

ПП-ДБ обаче продължиха да настояват, че ръководството сега е напълно и единствено ротационно, а коалиция не съществува. Въпреки това обаче министър-председателят Николай Денков неколкократно съобщи, че всички назначения се съгласуват с ГЕРБ-СДС.

Днес представители на двете политически сили разговаряха в постройката на Народното събрание. Настроенията обаче след неофициалната среща още веднъж бяха разнопосочни.

ГЕРБ-СДС разкритикуваха ПП-ДБ поради отсъствието на техните водачи. Припомняме, че сходни рецензии имаше и преди съставянето на държавното управление, когато Николай Денков водеше част от срещите самичък.

Лена Бориславова пък дефинира като " липса на чест “ общественото обявяване на персоналната преписка. Тя изясни, че е изпратила известието със " сглобката “ във връзка признатия антикорупционен закон на ГЕРБ-СДС през миналата седмица.

Бориславова още веднъж застана зад тезата, че България не би трябвало да се ръководи с плаващи болшинства, само че все пак счита, че страната има потребност от постоянна власт.

От ПП-ДБ настояха, че би трябвало да има механизъм, с който да се подсигурява, че в случай че бъдат поети политически задължения, то те ще бъдат спазени.

Десислава Атанасова обаче разкритикува дейностите на ПП-ДБ, тъй като съгласно нея присъединяване на лица, които не са депутати в 49-ото Народно събрание, е " смущаващо “, защото те съгласно нея " не могат да носят политическа отговорност ".

Въпреки това обаче двете политически сили, с поддръжката на Движение за права и свободи, са съумели да реализират единодушие към план за конституционна промяна. Стана ясно, че и това е първата от доста срещи, на която е била обрисувана само посоката, в която да вървят парламентарните групи оттук насетне.

Предстои обаче официална лидерска среща, на която да се обясни какви дейности ще подхващат двете най-големи политически сили в 49-ото Народно заседание. Разговорите продължават, а оценките от от " Дондуков “ 1 остават позитивни. Николай Денков и Мария Габриел взаимно застават зад позициите, че работят в синхрон и съумяват да реализират консенсус пред значимите за България тематики.

Ще прерасне ли политическата сглобка в съдружно съглашение, ще стане ясно през идващите седмици.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР