Отношенията между Анкара и Москва явно се влошиха след някои

...
Отношенията между Анкара и Москва явно се влошиха след някои
Коментари Харесай

Yeni Çağ: Африканският коз на Путин срещу Ердоган в зърнената сделка

Отношенията сред Анкара и Москва очевидно се утежниха след някои жестове в интерес на Турция към Украйна. Да запълни празнината, оставена от Турция, се пробва Египет, който не желае да пропусне шанса да ускори взаимноизгодното съдействие с Русия, като употребява за инструмент зърнената договорка.

Това написа в позиция-анализ на турското издание Yeni Çağ*.

 

Анкара даде зелена светлина за влизането на Швеция в НАТО откакто изчака дълго време и тъй като искаше да усъвършенства партньорството си със Запада. Известно е, че най-важният фактор в това отношение са проблемите със Съединени американски щати и икономическите компликации. Русия знае, че Турция има отговорности към НАТО. Тя обаче е недоволна от поддръжката на Анкара за участието на Финландия и Швеция в Алианса. Въпреки това Путин се пробва да не води непотребна дискусия с Ердоган по този въпрос. Случилото се по време на визитата на украинския президент Володимир Зеленски в Турция обаче сътвори проблеми в връзките сред Москва и Анкара.

Русия не е щастлива с Турция

Турция е страна, която може да поддържа удобни връзки с Русия даже в изискванията на боен спор и да пази връзки със Запада. За да усъвършенства партньорството със Запада, Анкара, разчитайки на тази специфичност и вярвайки, че Москва няма да може да се откаже от нея, каквото и да става, направи някои жестове към Киев. Един от тях беше, че по време на визитата на Зеленски в Турция тя освободи петима командири на украинските елементи, защитавали " Азовстал " (включително командира на " Азов " Денис Прокопенко-Редис), които бяха военнопленници. Според уговореното за връщането им от Русия, те трябваше да бъдат на територията на Турция до края на войната в Украйна. Заедно със Зеленски те съумяха да се върнат в Украйна. Тази стъпка беше оценена от Москва по този начин: Анкара не съблюдава думата си и не извърши отговорностите си.

Турция също сподели, че Украйна заслужава участие в НАТО, а Зеленски в отговор на това означи: " Благодарен съм на Турция за нейната непоколебима поддръжка за териториалната целокупност и суверенитета на Украйна ". Анкара, провеждайки деликатно уравновесена и поредна политика в подтекста на руско-украинския боен спор, сподели, че е значим състезател в района. С самопризнание и от двете страни, Турция изигра дейна роля в насърчаването на мира и посрещането на филантропични претенции. Позицията на Анкара по време на визитата на Зеленски обаче провокира отчасти изстудяване в връзките ѝ с Москва и това сътвори празнота в политическата повърхност.

 

Египет запълва празнината

 

Един от турските опити за възобновяване на разговора със страни, с които връзките са влошени, беше изработен с Египет и в тази посока беше реализиран забележителен прогрес. Последният стадий от този развой беше плануваното посещаване на египетския президент Ас Сиси в Турция. В интервала на нормализиране на турско-египетските връзки Ас Сиси ненадейно отсрочи плануваното посещаване в Анкара и взе присъединяване в срещата на върха Русия-Африка в Санкт Петербург, което би трябвало да се преглежда като разследване от опита на Египет да запълни появилата се празнота сред Турция и Русия.

Ас Сиси евентуално е желал да даде да се разбере, че недоволството му от позицията, която Турция е заела по отношение на него в предишното, остава. Може би считаше, че Турция ще реагира отрицателно на обстоятелството, че Египет избира срещата на върха Русия-Африка, само че, въпреки това, няма да желае да унищожи откритите връзки след толкоз доста старания. На срещата със Сиси Путин сподели, че връзките сред Русия и Египет са придобили необикновен темперамент и статус, двете страни ще работят за икономическото развиване на Африка. Постигнат бил прогрес в енергийния бранш, търговията се нараснала доста, а една трета от търговията на Русия с Африка е с Египет. Най-важното е, че Сиси даде да се разбере, че Египет би желал да посредничи в съглашение за зърнен кулоар. Този път Русия заобикаля да удължи тази договорка. Заради утежняването на връзките с Анкара, която до момента участваше в реализирането на Черноморската самодейност, Москва показва самообладание. Не убягна от вниманието, че Кайро, употребявайки опцията, побърза да се възползва от тази обстановка.

Непременно би трябвало да се има поради фактът, че празнината, която се образува в политическите връзки, ще бъде запълнена най-вече от конкуриращи се страни и това ще сътвори рискови обстановки.

 

Поради геополитическите действителности, при воденето на уравновесена политика не е належащо да се позволява превес на една от везните, с цел да не се лиши, преследвайки повече облаги, и от дребното, което има. Преди това Гърция също работи против Турция по въпроси от малко по-различно естество, обединявайки се със Сирия на правилото " врагът на моя зложелател е мой другар ", сътрудничейки с Египет за реализиране на общ интерес, заобикаляйки Анкара.

Превод за Actualno.com Ганчо Каменарски

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР