Отношенията и връзката по време на полов контакт, са особено

...
Отношенията и връзката по време на полов контакт, са особено
Коментари Харесай

Защо шимпанзетата държат на контакта с очи по време на полов акт

Отношенията и връзката по време на сексуален контакт, са изключително нужен детайл освен в човешките връзки, само че и в природата. Човешката физиология се приближава извънредно доста до тази на маймуните, затова някои учени се пробвали да открият прилики в държанието по време на половия акт. Оказва се, че такива връзки има.

Изследователите изследвали държанието на женските бисексуални шимпанзета. Оказва се, че има 17 женски в зоо парка в Щутгарт в югозапдна Германия. И с изключение на сексуален контакт, животните демонстрират и още едно качество в социо-сексуалните връзки – търсят контакта очи в очи. Оказва се, че до момента в който половият контакт е единствено една част от държанието на маймуните, другата съществена цел е обедениние и основаване на връзки.

Женските маймуни се пробват по този метод да завоюват позиции в своята обществена група и да се повдигнат измежду мъжките екземпляри в клетката. Имайки поради, че генетично са към 98% близки до човечеството, можем да видим какъв брой постоянно попадат в най-различни проучвания и най-важното – слагат доста въпроси за човешката еволюция. Що се отнася до полови желания, всички жители на клетката, както и в природата, могат да се считат за бисексуални – към 75% от контактите, които имат през целия им живот, не води до репродукция.

Наблюденията демонстрират, че женските са намерили метод да подтикват половите си органи, употребявайки досег и триене, само че забавен факт е, че женските се стремят да осъществят този контакт освен с женските, само че и с другия пол. Този контакт постоянно се употребява за редуцирането на напрежението, демонстрирането на превъзходство, както и потушаването на спорове в една група. Интересен факт е, че маймуната, която гледа повече в очите своя сътрудник, на практика получава и по-голямата мощ, затова онази, която изгуби тази игра, автоматизирано губи позициите си.

Защо обаче това изобретение е толкоз значимо? Според изследователката Джилия Аничарико, погледът е един от обществените явления, които влият изключително на човешките взаимоотношения и се счита за определящ и водеш в обществените динамичности. И до момента в който психолозите се стремят да открият отговорите на малко по-дълбоко равнище, откриватели като Джулияна се пробват да ревизират своите теории точно към най-близките до индивида човеци. Освен това се виждат и доста други прилики, когато приказваме за държание и решение.

Погледът при маймуните е от изключително значение даже при възпитанието на дребните. Забелязва се, че тези субект, които го поддържат по-сериозно, могат да се похвалят и със доста по-дълги връзки. По време на опита се следи, че женските представители са доста по-активни от мъжете, те постановат своята доминация неведнъж за едно денонощие, а най-често борбата се води за определяне на водача на групата, повече храна и възможни санкции. Някои са подготвени даже да предизвикат съперник, с цел да се стигне до по-щастлива развръзка.

Според учените, тук не можем да установим тъкмо избрана форма на ръководство, само че знаем, че обществената група е най-вече матриархална. Битката за позиция се трансформира по няколко пъти дневно, само че до момента в който мнозина се борят за характерност, когато групата се сплоти, с цел да посреща по-сериозен зложелател, разпределението на силите се разпръсква.

На финалът се стига до заключението, че точно контактът с очи се счита за развой, който е претендирал съществено време за асимилиране измежду индивидите. Защо обаче е нужна мощ и доминация? Повечето женски избират да се движат на групи, предпазвайки се от офанзивите на мъжките, които постоянно избират да живеят сами и да се самоизолират.

Заглавна фотография: By © Hans Hillewaert, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16264708

 

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР