Отмина тържеството по повод 180-ата годишнина от рождението на Васил

...
Отмина тържеството по повод 180-ата годишнина от рождението на Васил
Коментари Харесай

Режисьорът Максим Генчев пред в. "Шоу": Гробът на Левски е до този на Христос

Отмина тържеството във връзка 180-ата годишнина от рождението на Васил Левски. Горди, изпъчени мъже се кипреха пред паметника на Апостола. Но заставаха по този начин, че в центъра на фотото да са те, а от паметника се вижда единствено постаментът. Лъскава, подправена и лицемерна работа. И всичките приказват едно и също: Как този популярен българин би трябвало да ни е образец, да се учим от него, да се въодушевяваме, и то всеки ден. Пример за всеотдайност, отдаденост на делото, невзискателност, обич към народа и почтеност, това е Левски, споделяха от трибуните и добавяха: И ние би трябвало да бъдем като него. Само че тъкмо тези, които го споделят, изобщо нямат такива планове. Тяхната „ гражданска война ” има други цели. Така че би било по-добре да не цапат Левски с приказките си. Най-малко на рождения му ден.  Преди пет години режисьорът Максим Генчев без лев държавни пари снима кино лентата „ Даконь Левский”. Гилдията на кинаджиите скочи от горната страна му, преди още да го е гледала. Генчев сподели, че е прочел хиляди страници, до момента в който готви сюжета: „ Познавам живота и активността на Левски в елементи, съгласно цялата историческа фактология, известна от задълбочени проучвания и спомените на книговезеца Христо Големия. Преките диалози с Н. Генчев, Р. Ралин и Хайтов още преди 30 година образуваха у мен едно огромно... неведение! Тоест Въпроси”, споделя той.

- Г-н Генчев във кино лентата ви се прокрадва намекът, че Левски самичък е подсказал на турско заптие кой е и къде може да бъде хванат... Може ли сходно изказване да има нещо общо с историческата истина?
- Хайтов беше твърдо срещу концепцията Левски самичък да се е предал - курбан, вследствие неуспеха на комитетите, само че проф. Генчев и изключително Ралин бяха склонни да одобряват тази шокираща концепция... С днешните историци не бих спорил за Левски. Повечето са „ професори от цитати “, без дарба да вникват в мислите на Дякона, изпълнени с смут и самоцензура. За тях е по-удобно Левски да бъде палач, хванат на плет, със събути гащи, в сравнение с светец със лична задача.
Разминаването ми с тях е тотално. За мен би било засегнатост, в случай че историците, които описах, биха приели добре кино лентата ми. За мен Левски е високограмотен всемирски бунтовник (пръв в света измисля и ползва „ секрети революционни комитети “), за тях е „ необразован духовник, събирал комка с вуйчо си за черква измежду простолюдието “ (Из анализите по Българска национална телевизия на 17.07. История Бг).


Актьорът Веселин Плачков в ролята на Левски от кино лентата на Максим Генчев

- С кое не сте склонен?
- Основната наложена „ легенда “, че е обесен към този момент мъртъв, не дава отговор на истината. Може би самото обесване не е истина (затова няма и гроб). Имам доказателство, че различен мъж (тъмноок, евентуално турчин), е бил обесен вместо Левски, само че това би бил нов скандал, а повече кавги с паметта на Левский не бих желал да има!

- Каква е ориста на кино лентата ви?
- Филмът бе нападнат, тъй като е доста проникващ във величието на героя и в мизерията на духа на тези, които и през днешния ден биха го затрили. Филмът е ребус по народопсихологията 19-21-ви век и всяко следващо гледане дава нови информации. Рейтингът му пораства непрестанно: половин милион фенове на ”Канал 3” и над 2 милиона в ютюб са го гледали. На фестивали има респектиращ триумф – Индия - с 3 награди, Брюксел - с висока оценка на рецензията, премия за най-хубав исторически филм за 2015 година „ Артизан” (съпътстващ фест в Кан) и Бг премия „ Любимец 13” за актьорско майсторство... Лентата е купена от Съединени американски щати за разпространяване в Щатите и Китай. Интерес има и от френска компания... Въпреки че рецензиите за кино лентата към този момент са единствено възторжени, аз не преставам да изпитвам яд към тези, които го оплюха и ритаха - Зюмбюлев, който излъга учителките, че филмът е неразрешен за възпитаници, Стоянович, който оскърби феновете и аутистите, Севда, която забрани Българска национална телевизия да покаже кино лентата, Кулезич, която наклевети кино лентата, че е финансиран от Движение за права и свободи, Вежди, който си изми ръцете с комисия от лумпени мекерета в НФЦ, Българска национална телевизия, която купи кино лентата, с цел да го крие от феновете за 5 година, и така нататък Всички тези жалки опити са доказателство за смисъла от този филм и изгодата от него. От 2 година за Левски се приказва що се касае за 180 година не се е говорело и това е посредством на звучния пестник, който филмът нанесе върху спящата физиономия на културата.

- Защо ненавиждате тези, които си поставят портрета на Левски зад бюрата?
- Нима има естествен човек, който да ги обича. Мразя ги, тъй като са малодушни! Защото биха умъртвили Левски, в случай че през днешния ден е жив... в действителност чорбаджиите го обесиха тогава, през днешния ден политиците го употребяват за заслон.

- Появи се нов гроб на Левски до министерството на земеделието?
- Всяка година страната дава пари за търсене на гроба му! Ами този гроб е в Атон. А къде е гробът на Христос? Там е и гробът на Дякона!...
Политиците са внушаеми човеци, подвластни на „ черните души “, там, гдето Левски е „ изпращал “ предателите и отпадниците! Това, че се кичат с лика му и го венцехвалебстват, е мимикрия, гузна съвест, подбудена от боязън, безстрашно двуличие...
Честването на 180 година е положително дело, само че сбъркано. Гледната точка е „ евроатлантическите полезности “, т.е. Левски е бунтовник, само че не се показва задачата на революцията му, а концепцията е да се намекне, че е „ терорист по отношение на наличието на различен етнос... Левски бил и артист. Че и танцьор. Имал е и гадже. Не е бил коцкар, тъй като раната му е смърдяла “...
180 години от рождението на един майтапчия! Сбъркана позиция - рецитал и венци, тук-таме и заря.

Исак ГОЗЕС


Гипсовият монумент на Васил Левски, дело на братята Любен и Кою Янкови и Георги Ташков. Писателят Станислав Сивриев (вдясно) Спомен за един незавършен паметник Писателят Станислав Сивриев е спрял на метри зелената жигула и подава глава от прозореца. „ Идвай да пием кафе на Етъра. Отказва ли се?” И се хваля, че съм към този момент човек, който канят на кафе. Ала вместо да свие към комплекса, отпрашва към Соколския манастир. На стотина метра нагоре спирачките изсвирват. Срещу нас е гигантска статуя от гипс на Левски. Знаех, а и бях ги виждал по какъв начин двамата братя Кою и Любен Янкови, подпомагани от Георги Ташков, към този момент десетина години се бъхтят в този дол, с цел да ваят шестметровата фигура на Апостола. Нямаше контрактация, нямаше предприемчив комитет – по този начин решили тримата, това вършат. Сами си намират арматурно желязо, гипс, вършат си скеле и подслон, с цел да не умива дъжда фигурата. Мечтаеха: като го завършат, да се отлее и монументът да бъде инсталиран пред Соколския манастир. Така си и останаха с фантазията! Ха, кажи ми какво е това! Трима елементарни българи, сами, без някой да ги натиска, към този момент 10 години дялкат тази статуя – без помощ от на никое място! Било наивитет! Дрън-дрън, приказва Сивриев и крачи нервно по банкета. Било техният Левски, а друг, който си показват овластени служители! Че неприятно ли е всеки да си има в душата по един собствен, па въпреки и доверчив облик на Апостола? Серсеми зад бюра пръскат луда национална пара за културни изгъзици, а не дават и лев на тези бедняци, с цел да си довършат делото! Пием кафе на чардака в Етъра и мълчим. Сиврията сякаш се мъчеше да отхвърля цигарите, но посегна към пакетчето и припали. Разказвам му по какъв начин неотдавна в една късна вечер окръжните културни началници докараха Светлин Русев - да си каже мнението. Беше мрачно, та обърнаха волгите и осветиха фигурата. Светлин гледа, що гледа и махна с ръка – не става, доста е наивистично! Чиновниците си отдъхнаха – имаха стоманен мотив да отхвърлят на тримата. И по този начин да е, Светлин има огромен критерий, само че тук въпросът не е в художествената стойност на скулптурата, а в друго. Това е моралният климат, които тримата основават със своята лоялност и труд. Това е скъпото! И ще осиромашее ли тази страна, в случай че помогне да има един национален монумент на Левски, отсече Сивриев и заби фаса в пепелника.



ДНЕС: ТРИУМФ НА ПРАЗНОСЛОВИЕТО, КЛИШЕТАТА И ЛИЦЕМЕРНИЯ ПАТРИОТИЗЪМ И НАЦИОНАЛНА ПРОСТОТИЯ! Това се случи на 180-годишнината на Апостола! От сутринта - допреди малко от Карлово – езиков троскот, банални словесни калъпи, шаблонни изрази, които с дребни промени могат да важат за Ботев, за Каравелов, за Хаджи Димитър…То не бяха тупания в гърдите, люти обети, патриотарски призиви… За Левски се написа мъчно. И се приказва мъчно! Затова в БТВ са избрали по-прост вид: тъкмо в часа на кулминационната точка на тържествата от Карлово пуснаха… “Великолепният век “… за султана, дето ни е клал като зелки… Ами, по този начин де, някакъв си Левски ли ще им обърне програмата! Какъв народ, да ти е драго да го… яздиш!

Стефан Северин, Фейсбук
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР