Отмина една смутна година. Но и 2023-а се очертава да

...
Отмина една смутна година. Но и 2023-а се очертава да
Коментари Харесай

Смутни времена: трите най-големи предизвикателства пред Германия


Отмина една смутна година. Но и 2023-а се обрисува да бъде бурна и размирна. Кои са най-големите провокации, пред които е изправена Германия?

С вяра и религия в бъдещето: по този начин гледа към 2023 година ръководещата коалиция в, в която влизат социалдемократите, зелените и либералите. С вяра, макар немалкото гафове и кавги. В една обща публикация водачите на трите партии пишат във " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " следното: " Искаме да създадем Германия по-социална и по-справедлива, по-модерна и по-дигитална, по-конкурентоспособна и по-загрижена за климата ".

Управляващите мислеха същото още преди година. После обаче настъпи една 2022, която беше белязана от несекващи рецесии - както в интернационален проект, по този начин и вкъщи. А по всичко проличава, че и през 2023 ще бъде същото. Тези рецесии нямаха нищо общо с задачите, които държавното управление си беше сложило при старта си през декември 2021.
Редакцията предлага
" Германия и отсега нататък ще бъде мощна и сполучлива "

Управляващата в Берлин коалиция " светофар ", наричана по този начин поради партийните цветове зелено, жълто и алено, през днешния ден е изправена пред три огромни провокации: да подсигурява енергийната сигурност на страната (включително и ), да опази мира и единството на обществото в тези спешни времена и да заеме отчетливи позиции на интернационалната сцена. Най-вече във връзка с Китай.

Цели 200 милиарда евро - толкоз изхарчи немското държавно управление, с цел да подсигури за тази и за идната зима популацията и стопанската система с нужната сила след съвсем цялостното преустановяване на доставките на нефт, газ и въглища от Русия. Какво следва оттук нататък - това зависи в това число от решителността, с която държавното управление в Берлин ще подходи към казуса.

В едно изявление канцлерът съобщи, че не има вяра цените на енергоносителите да спаднат до нивото отпреди. Той обаче си остава оптимист, изключително на фона на разкриващите се благоприятни условия за нови снабдители на сила. Германия и отсега нататък ще бъде мощна и сполучлива индустриална страна, убеден е Шолц.

Ала една от значимите крачки в тази посока е развиването на обновяемите енергоизточници. Вътре в ръководещата коалиция тези въпроси постоянно водеха до разногласия - например във връзка по този начин наречената " газова надбавка "  или пък към. През новата година не трябва да се стига до сходни пререкания. Лидерът на опозицията, християндемократът Фридрих Мерц, сподели в тази връзка, че съгласно него ръководещите хабят прекомерно доста време в разногласия и не сколасват да тласнат напред икономическата и енергийната политика на страната.

Правителството има потребност от доста сили и за тази значима задача - да укрепи единството на обществото в сегашните времена на рецесии и неустановеност. Тук дано да напомним, че напълно неотдавна германците бяха шокирани от разкритията за  да осъществят държавен прелом.

Освен това държавното управление би трябвало да се постарае да приказва с един глас и да обяснява по-ясно всичко, обвързвано с оръжейните доставки и солидарността към Украйна, станала жертва на съветската експанзия. Защото едно ново допитване демонстрира, че много хора в Източна Германия гледат на помощта за Украйна много по-скептично, в сравнение с хората в Западна Германия.

В изявление за Дъждовни води външнополитическият специалист на опозиционния ХДС Родерик Кизеветер споделя, че основните провокации пред кабинета в Берлин са точно в региона на сигурността, стопанската система и обществото. Той счита, че в тези области държавното управление би трябвало бързо да реагира на изменящата се конюнктура, с цел да " опази нашата независимост и демокрацията ни от съветската хибридна война в Европа и да бъдем добре подготвени за очертаващата се конкуренция сред две разнообразни системи в връзките с Китай ".

" Агресивно и хибридно "

В региона на външната политика държавното управление в Берлин в действителност би трябвало да се концентрира върху една прецизна и поредна политика към Москва и Пекин. Според Кизеветер кабинетът би трябвало да се погрижи за диверсификация на енергоснабдяването и да откачи стопанската система от евтините стокови вериги, тръгващи от Китай. Християндемократът счита, че Пекин работи " нападателно и хибридно "  и даже предвижда: " През идващите години Китай ще реализира военно нахлуване против Тайван. Ето за какво ние сме длъжни колкото може по-бързо да понижим както зависимостта от Китай, по този начин и влиянието на Пекин ".

Между социалдемократите на канцлера Шолц и зелените на външната министърка Аналена Бербок до момента имаше известни несъгласия във връзка с политиката към Китай. Очевидно курсът на държавното управление по отношение на Пекин би трябвало да се консолидира. А това несъмнено е едно от огромните провокации пред кабинета през 2023 година.

*****

Вижте и това видео от архива ни:
Търси се сурогат на съветския газ
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР