Отлагат Брекзит до 31-ви октомври, а преглед на постигнатото от

...
Отлагат Брекзит до 31-ви октомври, а преглед на постигнатото от
Коментари Харесай

Решено: Брекзит се отлага за 31 октромври

Отлагат Брекзит до 31-ви октомври, а обзор на постигнатото от Лондон ще бъде изработен през юни, стана ясно след траялата 8 часа среща на върха на Европейски Съюз в Брюксел.

Британският министър председател Тереза Мей се е съгласила на предлагането на Европейски Съюз за удължение със 6 месеца на датата за Брекзит (първоначално контрактуваната дата бе 29 март – бел.ред.), заяви президентът на Европейския съвет Доналд Туск, съобщи БГНЕС. 

„ 27-те държави-членки на Европейски Съюз се съгласиха на гъвкаво удължение до 31 октомври. Това значи спомагателни 6 месеца за Обединеното кралство с цел да откри допустимо най-хубавото решение “, написа Туск в Туитър в края на срещата в Брюксел. По думите му, Лондон може да обмисли тактиката си и да приключи член 50 /който регламентира напускането на ЕС/ до края на снадки интервал. 

“Не губете интервала на удължение на Брекзит ”, съобщи на заключителната конференция Доналд Туск. 

А ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер сподели, че Брекзит без договорка ще бъде злополучие и по тази причина Европейски Съюз ще направи всичко належащо, с цел да го избегне. “Ще имаме Брекзит със съглашение ”, бяха думите на Юнкер. 

Премиерът Мей се е съгласила страната да взе участие в изборите за Европейски парламент през май. Ако не го направи, тогава датата за овакантяване без съглашение е 1 юни, съобщи министър председателят на Ирландия Лео Варадкар. 

По време на договарянията в Брюксел, президентът на Франция Еманюел Макрон е заел твърда позиция против по-дълго закъснение на Брекзит, в миг, в който министър председателят Тереза Мей лобираше пред водачите на Европейски Съюз за повече време, с цел да провежда поддръжка на съглашението за овакантяване, подписано с Брюксел. 

Повечето от 27-те европейски водачи, които се събраха в белгийската столица, в това число немския канцлер Ангела Меркел, поддържаха проекта за отсрочване на Брекзит до една година.

Преговорите се проточиха до късно през нощта. Макрон, подсилен от Белгия, Австрия и някои по-малки страни от Европейски Съюз – настоя за по-кратко отсрочване от единствено няколко седмици и изиска солидни гаранции, че Лондон няма да се намесва в делата на Европейски Съюз през този интервал. 

Представител на френското президентство пък настоя, че Франция не е изолирана, само че добави: “Ако сме по-настоятелни от останалите, по този начин да бъде. Не можем да позволим положителното действие на Европейски Съюз да бъде нарушено през идващите седмици. ”

Мей към този момент съобщи, че в случай че Англия към момента е член на Европейски Съюз на 23 май, когато се организират изборите за Европейски парламент, гласоподавателите от Обединеното кралство ще вземат присъединяване. Но някои водачи на Европейски Съюз не са уверени, че тя е откровена, макар че посланик разгласи, че нейното показване пред водачите е било „ солидно “.

След като Мей изиска удължение до 30 юни, тя напусна залата, тъй че останалите 27 водачи на Европейски Съюз да обмислят ориста на Англия. 

Без желаното отсрочване, Англия трябваше да постави завършек на 46-годишното си участие в Европейския съюз в среднощ (22:00 GMT) в петък без договорка, рискувайки стопански безпорядък от двете страни на Ламанша.

Според Макрон, Мей би трябвало да даде повече гаранции, че забавянето ще послужи за потребна цел, заявявайки, че желае да чуе “какъв е политическият проект зад него ”.

Мей контракти съглашението за бракоразвод с Европейски Съюз предишния ноември, само че депутатите в Лондон го отхвърлиха три пъти, принуждавайки я да се обърне към главната опозиционна партия в опит да откри поддръжка за приемането му от Камарата на общините.

При идването си в Брюксел Мей съобщи, че желае да напусне Европейски Съюз “възможно най-скоро ”.

“Поисках удължение до 30 юни, само че това, което е значимо, е, че всяко удължение ни дава опция да напуснем незабавно, откакто ратифицираме съглашението за отдръпване ”, сподели тя.

По думите й, към момента се надява Англия да напусне Европейски Съюз на 22 май, последния ден преди да бъдат извършени избори за Европейски парламент.

Докато Англия е в Европейски Съюз, тя би трябвало да вземе присъединяване във вота, с цел да бъде годен. 

Лидерите на Европейски Съюз към този момент се споразумяха за едно закъснение на Брекзит, от 29 март до 12 април, и Туск предизвести, че “няма причина да се има вяра ”, че английският парламент може да ратифицира съглашението до 30 юни.

“Ако съглашението за отдръпване бъде утвърдено от двете страни преди 31 октомври, отдръпването ще се извърши на първия ден от идващия месец ”, се споделя в заключителния документ от срещата.

Членовете на Европейски Съюз желаят да подсигуряват, че в развой на овакантяване, Англия не търси лостове в договарянията по Брекзит посредством интервенция при избора на идващия началник на Европейската комисия или идващия няколкогодишен бюджет на Европейски Съюз.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР