Откроява се връзка между пандемията и корупцията. Това заяви изпълнителният

...
Откроява се връзка между пандемията и корупцията. Това заяви изпълнителният
Коментари Харесай

Пак сме на дъното в ЕС по справяне с корупцията

Откроява се връзка сред пандемията и корупцията. Това съобщи изпълнителният шеф на " " Калин Славов при представянето на резултатите от интернационалния Индекс за усещане на корупцията за 2020 година.

Според наблюденията на Славов, в страните със систематични проблеми с корупцията отговорът на пандемията е доста сложен, доста слаб и се откроява причина за корупционно държание.

По отношение на България той конкретизира: " рецесията, провокирана от, открои казуса с неглежирането на обществените системи като опазване на здравето и обучение, стана мотив за ограничение отчетността на институциите и за осъзнато възпрепятстване на гражданския надзор ". COVID-19 стана мотив за ограничение на гражданския надзор над институциите, само че и за нарушение на системата за надзор и въздържане сред самите институции, продължи той и напомни, че при започване на годината бе преустановен контрола върху изпълнителната власт от страна на Народното събрание, спрян за не малко време беше и правосъдният надзор върху администрацията.

Ерозията на независимостта на правосъдната система продължава, уточни още той и посочи, че имаме неефективни следствия, неефективно санкциониране за недопустимо държание на лица, заемащи висши държавни длъжности. По думите му в България демокрацията е в оттегляне.

" Именно в тези условия е допустимо без последици въздухът да бъде токсичен с горене на вносен отпадък, водата от язовирите да се източва безотговорно като цели градове и райони остават на тежък режим; горите са безжалостно изсичани, а хотелите биват наричани подпорни стени и министри ни убеждават в това от екраните на тв приемниците със седмици ", сподели Славов, представяйки по какъв начин наподобява корупцията и усещането за нея.

Индексът за усещане на корупцията за 2020 година демонстрира липса на прогрес в битката с корупцията, която подкопава световния здравен отговор на COVID-19 и способства и за продължаващата рецесия на демокрацията. Индексът за България е 44 пункта, с което страната се подрежда на 69-о място в международната ранглиста и на последно място в Европейски Съюз.

Индексът за усещане на корупцията за европейските страни е приблизително от 64 пункта, до момента в който българското показване с 44 точки, е в групата на изоставащите, където сме дружно с Унгария и Румъния, т.е. последното място на България още веднъж е реалност.

" Отново сме в опашката с много невисок показател, който демонстрира систематични проблеми при справяне с корупцията ", разяснява Славов и означи, че това е годно за всички с показател под 50 точки. " Нивото от 44 точки, което ни слага в опашката на Европейски Съюз демонстрира, че България се оправя най-зле в Европейски Съюз с казуса корупция ", акцентира той.

" Ако корупцията е риск в управническите процеси, реализиращ се посредством злоупотребата с евросредства, то този риск в България се ръководи най-зле от страните от Европейски Съюз ", разясни Славов.

По думите му, графиката за динамичността в интервала 2012 – 2020 година наподобява по-скоро на диагноза – хронично продължаващо заболяване. " Последните 8 години се движим в доста стеснен кулоар, показващ систематичен проблем в битката с корупцията и не можем да се откъснем и пречупим наклонността ", добави той.

Според някои откриватели има властнически нюанс в метода на ръководство на страната, който ни държи в такива равнища, означи Славов.

За съпоставяне, той уточни, че Гърция за същия интервал отбелязва повишение с 13 точки и към този момент минава границата от 50, което я подрежда измежду страните, които стартират да овладяват корупционните процеси.

Има усилване на автократични трендове у нас, счита и Славов. Според него това е обвързвано най-много с метода на ръководство на обществения запас - без да се основава действителна конкурентна среда и без да се употребяват механизмите на публичния надзор, гласност при разходването на средствата, само че също по този начин поради механизма, по който се случва законодателния развой. " Той е редуциран до проформа развой, като постоянно се заобикалят плануваните в Конституцията и Закона за нормативните актове процедури, които подсигуряват отбраната на необятни публични ползи ", разяснява Славов.

" Не се вършат публичните разисквания, употребява се така наречен къса писта – внасяне на законопроект от депутат, без оценка на въздействието и финансова аргументация, употребяват се закони, които нямат нищо общо с контролираната материя, с цел да се вършат промени от доста важен мащаб ", уточни той. Всичко това, сведено през политическата воля на една пирамидално конструирана партия и лобизъм на мрачно, по думите му дава всички съставки на рецептата за приемане на автократично ръководство и те са налице.

От 202 изследвани страни в международен мащаб в 26 страни са открити отчетливи трендове към автократичност в политическия живот и България е една от тях, установяват от " Прозрачност без граници ". България се подрежда измежду страни като Унгария, Полша, Чехия, Сърбия, Турция, Съединени американски щати, Индия, в които има оттегляне от базисни демократични стандарти в ръководството през 2020 година, посочи Ваня Нушева от " Прозрачност без граници ".

Очертавайки взаимовръзката сред народна власт, противоепидемични ограничения и корупция, Нушева означи, че в страните, в които равнището на корупция е по-високо, настройката на ръководещите елити е да лимитират цивилен права и да не съблюдават демократичните стандарти в ръководството. Тя обърна внимание и на взаимовръзката сред каузи от Брутният вътрешен продукт, който отделят и равнището на корупция в съответните страни.

За България, Нушева конкретизира, че от години чакаме основаване на електронна система за ръководство на процесите в опазването на здравето, само че към момента нямаме нужната електронна система, която да интегрира всички съставни елементи и да подсигурява надзор на обществените разноски " Това няма по какъв начин да не основава усещането, че се изливат големи пари в тази система и степента на незадоволеност от здравното обслужване е извънредно висока ", означи тя.

" Държавите, които не съблюдават демократичните стандарти не се оправят задоволително добре нито с ръководството на пандемията, нито с ограничението на корупцията ", разяснява Нушева. Пандемията стана мотив за възпрепятстване на структурите на гражданското общество да реализират наблюдаване на институциите и докара до изтичане на средства, което не предстои на ефикасен цивилен надзор, уточни още тя.

Като предпочитани насоки за противопоставяне на корупцията тя предложи усилване на публичния контрол на институциите, обезпечаване на транспарантни и съответни процедури за публични поръчки и разходване на публични средства, отбрана на демокрацията и поощряване на гражданското присъединяване, както и обезпечаване на пълностоен достъп до информация, който разрешава на Неправителствени организации и медиите да реализират по-адекватен надзор върху ръководещите.

Още по тематиката -

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР