Откриването на газопровода „Балкански поток“ беше отложено за 1 януари

...
Откриването на газопровода „Балкански поток“ беше отложено за 1 януари
Коментари Харесай

Христо Казанджиев: Правителството отложи старта на „Балкански поток“ заради имиджов проблем

Откриването на газопровода „ Балкански поток “ беше отсрочено за 1 януари 2021 година Частта на газопровода в Сърбия е продължение на една от двете тръби на „ Турски поток ", открит при започване на тази година - на 8 януари. По него се доставя съветски газ до Турция, а по-късно в България, Сърбия и Унгария.

Проектираната мощ е 13,9 милиарда кубични метра газ годишно. За да доближи газа до крайната точка, минава през компресорни станции в България.

Трасето у нас е през Провадия, Плевен и Кула. А политическите реакции в целия свят за този огромен енергиен план са полярни.

„ Странно е, че няма публично известие от българските управляващи, макар че газопроводът има всички разрешителни и е загазен. Вероятно първо доставки имаше и за Гърция като опит. Имам пояснение на обстоятелството за какво българските управляващи мълчат. Вероятно преди нова да се заяви, че България доставя газ на Сърбия по „ Турски поток “ евентуално не е добра вест по отношение на имиджа на българското държавно управление, което достави газ на Сърбия, само че не достави за Северозападна България “, съобщи енергийният специалист Христо Казанджиев от „ Български енергиен конгрес “ в „ Тази заран “.

Общините в този район чака газификация от 10 години, само че не са включени в 10-годишния проект за разширението на газопреносната мрежа, изготвян от „ Булгартрансгаз “. Не са включени Лом, Оряхово и Видин, а кметовете и депутатите от тези общини са поставяли този въпрос, само че министерството на енергетиката се е отнесло индиферентно, сподели Казанджиев.

Технически няма спънка за газифицирането на Северозападна България, само че изключването на района, съгласно Казанджиев, евентуално се дължи на някакви ограничавания в съглашението сред България и Русия от 2017 година за развиването на газопреносната мрежа.

„ Трудно мога да си показва съществуването на удовлетворение при българите от реализирането на плана за газопровода. Той беше сбъднат от непознати компании и парите отидоха отвън България “, съобщи специалистът.

„ Що се отнася до систематичната газова връзка сред Стара Загора и Комотини, тя стана историческа. Трябваше да се включи преди няколко години, а още се бави. Колко време ще се бави е въпрос с нараснала компликация, само че според мен ще се бави до 2022 година “, счита Казанджиев.

„ Българите няма защо да се радват, тъй като още сме 100% подвластни от доставките на съветски газ “, безапелационен е специалистът.

Според него цялата международна общност е уверена, че това е „ Турски поток “, без значение по какъв начин го назоваваме в България.

Казанджиев не мисли, че ще има наказания от страна на Съединени американски щати за България поради построяването на газопровода. Експертът уточни, че американските наказания за „ Северен поток 2 “ са за неговата морска част, която се построява с част от американски компании.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР