Откриването на частен културен клуб предизвика широк отзвукГрадът почерня от

...
Откриването на частен културен клуб предизвика широк отзвукГрадът почерня от
Коментари Харесай

Политици от РСМ разиграха цирк в Благоевград

Откриването на частен културен клуб провокира необятен отзив
Градът почерня от униформени, а министър Демерджиев пи кафе на площада

Македонската конституция била признала всички малцинства

Частен македонски културен клуб под името “Никола Вапцаров ” бе открит в Благоевград, а гостите от Република Северна Македония разиграха политически цирк. От рано сутринта градът почерня от полиция и жандармерия. Толкова многочислени бяха, че човек можеше да си намерения, че има национална среща на униформените. А шефът им, министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, си пиеше кафето на площада и даваше указания, видя екипът на “Труд News ”.

За откриването на дребното македонско клубче със противоречив статут дойдоха водачът на най-голямата опозиционна партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, шефът на кабинета на президента Пендаровски - Миле Бошняковски, водачът на Левицата Димитър Апасиев, както и десетки представители на македонските медии.

“Тук сме, с цел да подкрепим нашите хора - македонците от другата страна на границата. Да изпратим ясно обръщение, че ние сме македонци, които приказват македонски език и идват от Македония. В 21 век никой не би трябвало да има подозрение и да приказва за този въпрос ”, съобщи Мицкоски.

На въпрос за какво не признава правата на македонските българи, той отговори: “Македонската конституция е признала всички малцинства, според всички стандарти. Въпросът е за какво не са приети правата на македонците в България? ”.

“Целта на концепцията е да хвърлим мост сред българския и македонския народ през границата. Ние желаеме македонците в България да имат права и да бъдат приети за малцинство. Да, Вапцаров е български стихотворец ”, призна Атанас Мазнев, един от основателите за отварянето на клуба. След тези думи неговите хора го подложиха на вербален линч, а “грешката ” му незабавно бе поправена от водача на ОМО “Илинден-Пирин ” Стойко Стойковски, който обществено разгласи, че Вапцаров е македонски стихотворец, възпял Македония.

Тук се намеси племенникът на поета проектант Никола Борисов Вапцаров, той сподели персоналните архиви, в които Вапцаров собственоръчно е написал, че е българин. И изиска да подари книгата с историята на поета на Мицкоски, който го отряза жестоко и сподели: “Вие си четете тук тази книга, ние си четем нашите у Скопие, в които написа дека Вапцаров е македонски стихотворец! ”

Вапцаров се разтрепери от засегнатост и възкликна: “Каква безочливост, може ли да не се почита историята, истината е една! ”

Това през днешния ден е провокация, тези хора желаят да отделят Пиринска Македония от България, разяснява евродепутатът Ангел Джамбазки.

Блокада от деятели на Вътрешна македонска революционна организация
Под защита стигнаха до мемориала на Гоце Делчев


Активисти на Вътрешна македонска революционна организация бяха окупирали паметника на Гоце Делчев, с цел да не стигнат до него гостите на откриването на клуба.

След символичното разкриване на македонския клуб, македонците под строй направиха шествие и минаха през центъра на Благоевград. Те бяха охранявани от самото начало от служители на реда на мотори и жандармерия.

Няколко мъже не устояха и се разкрещяха - “Предатели, не ви ли е позор, продадохте се за пари! ”. Заради тези думи за малко да се стигне до конфликт, само че полицията тушира напрежението.

Македонците сервираха венци на паметника на Димитър Благоев, само че не съумяха да сторят това на паметника на Гоце Делчев.

Активисти на Вътрешна македонска революционна организация бяха окупирали паметника, а начело стоеше Ангел Джамбазки. Полицията позволи единствено на петима македонци да слагат венци на Гоце Делчев, само че Вътрешна македонска революционна организация не позволи това. “Разкарайте ги тия от тук, ние желаеме венците да си оставим ”, викам един македонец на българските служители на реда.

След словесна битка с Ангел Джамбазки, който им предложи да стигнат до паметника, като минат под българските флагове, македонците се отхвърлиха и оставиха цветята на площада.

По-късно бяха позволени от униформените да слагат цветя на мемориала на Гоце Делчев, само че с изискването без непознати държавни знаци и без речи.
Боян Ангелов, ръководител на Съюза на българските писатели: Подкрепяме наследниците на Вапцаров
Държавната литературна премия да се възвърне



Съюзът на българските писатели изрично поддържа позицията на наследниците на великия български стихотворец Никола Вапцаров.

Никола Вапцаров е български стихотворец със международна популярност и популярност. Гениалното му творчество от дълго време е станало част от нашата литературна съкровищница и знак на битката за мир и човешки свободи.

Надяваме се българското държавно управление да възвърне държавната литературна премия на името на Никола Вапцаров.

Надяваме се също цялата българска общност да застане на страната на истината и да пресече кощунствените опити за подигравка с нашата национална чест.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР