Откритието е направено съвсем случайно, докато се проучват други механизми

...
Откритието е направено съвсем случайно, докато се проучват други механизми
Коментари Харесай

Детоксикацията на организма от два странични продукта на мазнините радикално удължава живота

Откритието е направено напълно инцидентно, до момента в който се изследват други механизми за удължение на живота. В разнообразни предклинични модели учените са потвърдили, че освобождението на организма от два странични продукта на мазнините – глицерол и глицералдехид – може да удвои продължителността на живота.

Според основната догадка тайната на дълголетието се крие в активирането на процеса на клетъчно подмладяване – автофагията. В ново проучване учени от Университета на Вирджиния се пробваха да намерят съединения, които да задействат автофагията, само че откриха, че това не е належащо – да се забави стареенето е допустимо с помощта на незнаен до момента механизъм, който те нарекоха AMAR, заяви EurekAlert.

Оказа се, че процесът на подмладяване може да бъде задействан от гена adh-1, който спомага за производството на повече ензим алкохолдехидрогеназа за обезвреждане на глицерола и глицералдехида – токсични странични артикули на мазнините, които се натрупват с напредването на възрастта.

За първи път учените откриват, че това лекуване двойно удължава продължителността на живота на червеите C. elegans, които имат над 70% общи гени с човешките. След това сходни резултати са реализирани и при дрождите. Накрая капацитетът беше доказан и при хората.

„ AMAR може да предложи нови тактики за ефикасни лечения на стареенето и обвързваните с него заболявания, а евентуално и за битка с наднорменото тегло “, смятат учените.

Ограничаването на калориите понастоящем е най-простата и най-активно проучвана тактика за закъснение на стареенето.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР