Откритата древна перуанска маска е изработена от най-редкия метал. Миналата

...
Откритата древна перуанска маска е изработена от най-редкия метал. Миналата
Коментари Харесай

Откритата древна перуанска маска е изработена от най-редкия метал

Откритата антична перуанска маска е направена от най-редкия метал. Миналата година археолози откриха на брега на Флорида антична погребална маска , чиято  възраст  може да е от 10 до дванадесет хиляди години. Загадката й е, че е направена от най-редкия метал на Земята-

Маската може би е направена от цивилизация, която е съществувала още преди ерата на инките. Находката е направена по време на търсенето на испанския транспортен съд, който потъва през 1715 година по време на стихия по пътя от Куба към дома. Изследователите считат, че на борда е имало скъпо богатство, част от което е била тази маска.

Откриха 250 саркофага на египетски божества край Кайро

Най-вероятно маската изобразява бога на инките Виракоча, който се счита за едно от най-важните божества измежду народите на Южна Америка. Според митовете, Виракоча е провидение – основател, което се издигнало от езерото Титикака по време на мрачевина и е донесло светлина. То основава Слънцето, Луната и звездите, а по-късно и цялото човечество от камък

Иридий е химичен детайл с атомно число 77 в периодическата система от химически детайли на Менделеев. Иридий е доста корав, незапалим, сребристо-бял временен метал от групата на платината, който има висока компактност и е сравним по този параметър единствено с осмия.

Съдържанието на иридий в земната кора е нищожно. Среща се доста по-рядко от златото и платината. Среща се дружно с осмий, родий, рений и рутений. Отнася се към минимум публикуваните детайли.

Иридий е относително постоянно срещан у астероиди. Възможно е действителното наличие на метала на планетата да е доста по-високо: неговата висока компактност и висок афинитет към желязото (сидерофилност) биха могли да доведат до изместването на иридия надълбоко в Земята, в ядрото на планетата, в процеса на нейното образуване от протопланетарния диск. Малко количество иридий е намерено във фотосферата на Слънцето.

Материалът, от който е направена маската, е неповторим, състои се от мед, злато, сребро и иридий.

Археолозите допускат, че маската е открадната от гробницата на доблестен човек или даже държател и е донесена в Испания като подарък за кралското семейство.

 

Откритата антична перуанска маска е направена от най-редкия метал

 

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР