Откриха нов вид деменция, 40% са застрашени. Опитват да я

...
Откриха нов вид деменция, 40% са застрашени. Опитват да я
Коментари Харесай

Откриха нов вид деменция, 40% са застрашени. Опитват да я спрат с лекарство за сърце


Откриха нов тип деменция, 40% са застрашени. Опитват да я спрат с лекарство за сърце.

Деменцията – както и да е била наричана – е позната от древността, само че продължава да е източник на изненади. Последната е откриването на нов тип на опустошителното заболяване. А той се оказва и ненадейно необятно разпростаранен.

Деменцията – от латинското demens, което значи без разум, е сложена в теоретичен подтекст през 1906 година, когато немският психиатър и невропатолог Алоис Алцхаймер прави един от най-големите пробиви в разбирането за заболяването до момента. Той изследва мозъка на умрялата на 50 година Огюст Детер, която страдала от проблеми с паметта, комплицираност, загуба на дарба за разсъждения, параноя и експанзия. Алцхаймер открива характерно увреждане на мозъчната кора, което разумно се свързва със признаците на прогресивното тежко оглупяване. Три години по-късно този разграждащ личността вид деменция е дефинирана и наречена на доктор Алцхаймер. Повече от век обаче няма лекуване на болестта макар неколкократните огромни очаквания за медикаменти в клинични изпитвания. И от горната страна на всичко това се оказва, че заболяването на Алцхаймер си има имитатор – нов тип деменция със сходни признаци, но с кардинално различен биохимичен механизъм. Открива се струпване на белтъка TDP-43 в мозъка. Докато при алцхаймер патологията е обвързвана с tau протеина и бета-амилоидите.

С теоретичен консенсус международната неврология назовава новата деменция лимбично-преобладаваща обвързвана с възрастта енцефалопатия TDP-43 (Limbic-predominant age-related TDP-43 encephalopathy, LATE).
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР