Откриха 16 756 тона отпадъци, сред които 7 756 тона

...
Откриха 16 756 тона отпадъци, сред които 7 756 тона
Коментари Харесай

Бобокови заровили у нас над 17 000 тона боклуци чрез фиктивни дружества

Откриха 16 756 тона боклуци, измежду които 7 756 тона рискови боклуци при огледи по следствието против незаконната група на братя Бобоков и някогашния зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков.

Отпадъците са открити в землищата на обитаеми места в четири области.

В землището на в силажна яма, и в плевенското , в септична яма, са били загробени общо 396 тoна рисков боклук, в землището на Лом - 501 тона рисков боклук, и в - 9000 тона неопасен и към 5000 тона рисков отпадък; в землището на Шумен - 751 тона рисков боклук и в землището на кв. " Кремиковци " в София - 1108 тона рисков боклук.

От Спецпрокуратурата припомнят, че според настоящото законодателство всяко сдружение, което генерира рисков боклук, е длъжно в границите на една година да го изнесе отвън страната или да го съобщи за краткотрайно предпазване на друго българско сдружение, притежаващо позволение за следваща преправка и оползотворяване на отпадъка. За да внесе рисков боклук у нас обаче, сдружението би трябвало да има издадена нотификация и да получи единодушие от Министерство на околната среда и водите. От събраните досега доказателства се открива, че обвиненият Красимир Живков е почнал да отхвърля издаването на такива известия и сдруженията, генериращи рисков боклук, са били принудени да го предават за предпазване на избрани от него сдружения , които имат позволение да съхраняват подобен боклук на територията на страната.

От схемата се е възползвало и следеното от Атанас Бобоков и Пламен Бобоков сдружение " Монбат Рисайклинг " ЕАД, което е имало построена рециклираща фабрика в Монтана, където се преработват сярно-кисели батерии. В резултат на това оползотворяване се получават въпросните рискови боклуци - полиетиленов сепаратор, който остава след обработката на акумулаторните акумулатори и не предстои на спомагателна приложимост, заради което би трябвало да се съхранява при специфични условия.
 Спецпрокуратурата се захвана с тоновете италиански отпадък в Плевен
Спецпрокуратурата се захвана с тоновете италиански отпадък в Плевен

В града се организира спецакция по делото против Бобокови

Установено е, че един от обвинените е записал фиктивни сдружения за запазване на рисков боклук, някои от които са били финансирани от братя Бобоков.

Констатирано е, че на 25 януари 2018 година е бил подписан контракт сред " Монбат Рисайклинг " ЕАД и едно от фиктивните сдружения за оползотворяване на този вид боклуци. В осъществяване на този контракт през 2018 година " Монбат Рисайклинг " ЕАД е доставило на сдружението 635,28 тона рискови боклуци. Още толкоз са доставени от " Монбат Рисайклинг " ЕАД на друго сдружение, а на трето - 1465,11 тона рискови боклуци.

Дружества от група " Монбат ", следени от Атанас Бобоков и Пламен Бобоков, регистрирани в Румъния, Италия и Сърбия са внесли на територията на страната огромни количества рискови боклуци, които били излъчени за предпазване на фиктивно записаните сдружения, които не са имали потенциал и благоприятни условия за предпазване и оползотворяване на боклуци, в това число и рискови, показват от Спецпроткуратурата.
 И в Италия проверяват братя Бобокови
И в Италия проверяват братя Бобокови

Европейска заповед за следствие има в прокуратурата в Румъния

До момента по делото са повдигнати обвинявания на 11 души. Те ще дават отговор за това, че в интервала от месец януари 2014 година до 28 май 2020 година на територията на страната са взели участие в проведена незаконна група.

Със съдействието на Евроджъст е основан взаимен екип за следствие сред Специализираната прокуратура и прокуратурата на Салерно, Милано и Флоренция в Италия. Изготвена е и Европейска заповед за следствие до способената прокуратура в Румъния, която е призната от Дирекцията за следствие на проведена престъпност и тероризъм.

Припомняме, за сагата с италианския отпадък, предопределени за страната ни, се заприказва при започване на декември 2019 година, когато италианските управляващи заловиха.

Братята Атанас и Пламен Бобокови бяха упрекнати дружно със някогашния към този момент зам.-министър на околната среда Красимир Живков в
 Съдът понижи 100 пъти втората гаранция за Пламен Бобоков
Съдът понижи 100 пъти втората гаранция за Пламен Бобоков

От 1 милион на 10 хиляди лева
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР