Откраднатата информация е препратена чрез руски домейни и представлява около

...
Откраднатата информация е препратена чрез руски домейни и представлява около
Коментари Харесай

Горанов: Имаме целенасочена атака срещу данните в НАП

Откраднатата информация е препратена посредством съветски домейни и съставлява към 3% от базата данни на Национална агенция за приходите. Информацията, която е изтекла е незадоволителна, с цел да може да се направи извод за финансовото положение на обещано физическо лице. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов на брифинг след изключително съвещание на Съвета по сигурност към Министерски съвет.

Вчера стана ясно, че бази данни с милиони записи от сървърите на Национална агенция за приходите бяха публикувани от хакери. Тази заран вътрешният министър Младен Маринов удостовери, че става въпрос за хакерска офанзива.

"Тепърва се открива дали им вътрешна накърнимост и вмешателство в Национална агенция за приходите ", сподели още той.

"Ще се свържем с европейските комисии по сигурност. Трябва да се търси баланс сред това да запазят административните услуги и киберсигурността. Няма страна, система или компания, която да не е уязвима ", разкри министърът на финансите.

"От през вчерашния ден най-хубавият разполагаем потенциал в страната работи върху системите на Национална агенция за приходите. Анализите не престават. Държавните системи постоянно ще бъдат уязвими, това е тъжният факт ", разяснява Горанов.

"Виновни и осъдени постоянно могат да се потърсят. Ако се откри вмешателство ще има санкции ", добави министърът.

"Информацията, която е изтекла всъщност - съществува. Изтеклите данни са тези, предадени от декларациите в Национална агенция за приходите. Освен, че е наранена персонална информация, не виждам причина за терзание от страна на жителите. Имаме целенасочена офанзива против данните в Национална агенция за приходите. Откраднатата информация е на части ", приключи Владислав Горанов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР