Откраднали две картини на Петър Маринов и от “Шипка 6Барелефът

...
Откраднали две картини на Петър Маринов и от “Шипка 6Барелефът
Коментари Харесай

Авторът на барелефа на Джон Ленън готов да направи един и за крадеца, ако го върне обратно

Откраднали две картини на Петър Маринов и от “Шипка ” 6

Барелефът на Джон Ленън, който с години стоеше на една от стените на остарялата постройка на нотариата в центъра на София, е липсващ. Заедно с него единствено за няколко седмици в столицата бяха направени опити да се отмъкнат и скулптурата на Аполон от чешмите пред банята, и картини на Владимир Димитров-Майстора и Ди Киро от техен правоприемник. Плочата на Джон Ленън е свалена много деликатно, тъй като няма никакви следи да е чупена.

Липсата забелязал Васко Кръпката, когато свалили огражденията след завършилия ремонт на “Графа ”. Той незабавно съобщил за това и на създателя - художика Петър Маринов.

“Отидох на място, най-радостното бе, че нямаше никакви парчета. Значи е пипано деликатно. Пък и не беше закрепен много крепко. Само на две места ”, изяснява Маринов. Би се радвал, в случай че някой го е прибрал, тъй като му е харесал. Дори е подготвен да му направи нов. Пази гипсовия модел в ателието си.

“Така се случи с първата ми открадната творба. Беше още в академията. Знаете, студентски години, правиш всевъзможни нелепости. И бяха разрушили ателието в академията. Един сътрудник си призна, че взел моя картина, тъй като доста му харесала. И му я подарих. Сега се сещам, че той има моя творба, а аз негова нямам ”, споделя Маринов. Петър е от класа на учен Светлин Русев, който приключва през 1986 година, и бе в основата на изложбата, която направиха негови студенти за юбилея на преподавателя си. След гибелта му предходната година направи още една в памет на известния ни създател.

Барелефът на Джон Ленън, когато към момента стоеше на постройката на Нотариата в София. СНИМКА: “24 ЧАСА ”
Изчезването на барелефа на Джон Ленън приема малко и на смешка.

“Все отново се

подредих до

Майстора и

Чапкънов.

Техните неща

ги крадат,

моите също ”,

пробва се да се майтапи художникът.

Самата концепция за барелефа идва преди много години и е на Васко Кръпката. Успяват да го сложат за 8 декември 2010 година - 30 години след убийството на най-известния член на “Бийтълс ”.

Имало и учредителен комитет, в който влизали публицисти като Исак Гозес, някогашния шеф на “Пресгрупа 168 часа ” Пламен Тенев, музиканти, актьори като Дидо Манчев и доста други. Идеята е да бъде почетен музикантът, с чиято музика израснаха генерации, и създател на може би най-безсмъртната ария Imagine ( “Представи си ”).

А пред нотариата постоянно е била стената на Джон Ленън. Още от времето на социализма. Там на всеки 8 декември се събираха негови фенове след убийството му през 1980 година Милицията или ги гонеше, или пък се правеше, че не съществуват. Най-вече поради Imagine, която се смяташе за изцяло съвместима с концепциите на марксизма-ленинизма и димитровската линия на Българска комунистическа партия. Защото в нея се пее за мир и съгласие, липса на вяра и други фундаментални доктрини от предишното. “Имаше и един месец вървене по тъгите. От една инстанция на друга, с цел да е всичко законно. Тогава се разбра, че да сложиш незабравим знак някъде в София е по-трудно, в сравнение с да пратиш галактически уред на противоположната страна на луната. Имаше действителна заплаха да пропуснем датата. Тогава пристигна Васко и взехме решение да действаме.

Имахме някакво

позволение от

съда за 3 дни, а

остана толкоз

дълго време ”,

спомня си Петър Маринов. Признава, че пази и един куп документи, които са подавани по другите инстанции.

Спомня си, че на откриването пристигнали много хора и медии, което най-вече го топли. Значи, че не всичко е било толкоз материално, както сега.

Работил много ускорено по фотография на Джон Ленън, която харесал. След няколко гипсови модела най-сетне се спрял на един, с цел да направи отливка за стената на нотариата.

Материалът, от който е направен барелефът, се назовава неестествен камък и не е толкоз скъп, колкото да вземем за пример бронза, отбелязва художникът.

“Ако новият притежател на постройката реши да го върне, съм подготвен да оказа помощ. Отново безплатно, както преди. Защото Джон Ленън и неговата музика ще са знак за още генерации напред. Смятам, че София може да има собствен ъгъл на този популярен човек. А стената на нотариата е естественото място за него ”, добавя той. По принцип постройката бе дадена на Антикорупционната комисия от Министерския съвет, само че ще би трябвало много сериозен ремонт, с цел да възвърне предходния си искра.

Бившият нотариат е издигнат през 1899 година Сградата е проектирана от проектант Петко Момчилов за дом на брат му - инж. Михаил Момчилов и брачната половинка му баронеса Филипина декор Уелар-Глайхен. През 1938 година щерка им Соня я продава за легация на Германия. Тогава се пристроява и откъм “Граф Игнатиев ”. След 9 септември 1944 година там се настанява комерсиалното посланичество на Съюз на съветските социалистически републики и всички мебели изчезват. След това е нотариат, част от районния съд, където се издаваха свидетелства за съдимост, а сега пустее.

Иначе на Петър Маринов са изчезвали и други произведения. “Първо бяха две картини, и то не от някакво инцидентно място, а от “Шипка ” 6. Още по социалистическо време.

Имаше галерия

на голо тяло

Аз ги бях поставил в едни много кичозни, само че забавни рамки за времето си - лъскави, полирани. Там работеха много мургави наши сънародници и може би някой от тях се беше полакомил. Така и не ги откриха, макар че бе действано в меката на художниците ”, отбелязва Маринов.

Преди години от негова галерия изчезва и дребна пластика точно на Димитровден. “Хората влезнали, с цел да търсят подарък, и видели, че могат да я измъкнат без пари. Имаше записи, само че отново не бяха открити крадците ”, добавя той.

Заради това и не има вяра, че кражбата на картините от наследника на Майстора е била поръчана. “Ако това бе правилно, цялата верига щеше да е подредена и платната щяха да изчезнат за броени часове и никой нямаше да ги открие. При състояние че има търговец, който е забъркан. Също по този начин и количеството е много подозрително. Трудно е да се продаде и едно платно на Майстора, което е подозрително, а какво да приказваме за повече от 10? Просто очевидно не са знаели с какво се захващат ”, безапелационен е Маринов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР