Отказът на президента на Македония Георги Иванов да подпише споразумението

...
Отказът на президента на Македония Георги Иванов да подпише споразумението
Коментари Харесай

ЕС: Македония ще получи дата за начало на преговорите и без подпис от Георге Иванов

Отказът на президента на Македония Георги Иванов да подпише съглашението за името, реализирано сред Скопие и Атина по-рано тази седмица, няма да окаже влияние върху решението на на Европейския съюз да стартира договаряния за участието на страната, означават от македонската редакция на Deutsche Welle, представени от организация " Фокус ".
Европейският комисар по политиката за съседство и договарянията за разширение Йоханес Хан изрази убеденост, че страните членки на Европейски Съюз ще дадат зелена светлина, с цел да стартират договаряния за присъединение с Македония. „ Държавите членки са стигнали до извода, че в случай че има решение на разногласието за името, то ще сътвори честен напън върху всички ни да реагираме ", акцентира по-рано австрийският политик.
Той е уверен, че страните Европейски Съюз ще одобрят рекомендацията на Европейската комисия в края на юни в Брюксел и ще дефинират дата за започване на договарянията за македонското участие. Освен това, Хан показа, че в Брюксел осъзнават, че са позволени неточности във връзка с Македония.

Спорът за името на Република Македония е неуреден проблем сред Гърция и Република Македония за формалното название на Република Македония, нейното население и нейния език. Спорът ескалира до най-висока точка и се постанова интернационално ходатайство, в това число опити за резолюция от страна на Организация на обединените нации. Във всички публични документи на страната тя се самоназовава Република Македония. От оповестяването на независимостта съществува дипломатически проблем с името ѝ, което среща невиждана опозиция от страна на Гърция. Според гръцките политици името „ Македония “ е обидно за гърците и провокира комплициране и морална щета за Гърция.
Според публична Атина потреблението на това име за страната оставя усещането, че Македония е единствено Скопие и всичко, обвързвано с това име, му принадлежи. Чрез правото си на несъгласие Гърция не позволява признаването на самостоятелната страна под това име. Заради този проблем Организацията на обединените народи и Европейският съюз признават страната, употребявайки „ краткотрайното “ (до разрешаване на спора) име the Former Yugoslav Republic of Macedonia (Бивша югославска Република Македония) и в доста публични и интернационалните документи се употребява това име. Граждански организации на републиката афишират това име за обидно и упорстват за отпадането му.
Редица страни, в това число четири от непрекъснатите членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации (САЩ, Англия, Русия и Китай) признават Македония също под името Република Македония (Republic of Macedonia). На срещата в Букурещ на НАТО през 2008 година Гърция употребява правото си на несъгласие, поради неразрешения спор за името на Република Македония.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР