Откъс от запис на проведен онлайн Консултативен съвет по овощарство

...
Откъс от запис на проведен онлайн Консултативен съвет по овощарство
Коментари Харесай

Министър Танева спешно дава обяснения по изтекли инструкции за измами с евросредства

Откъс от запис на извършен онлайн Консултативен съвет по зарзаватчийство и зеленчукопроизводство принуди земеделският министър Десислава Танева незабавно да дава пояснения има ли измами с евросредства, осъществявани със знанието на страната. Той бе публикуван по-рано през днешния ден от уеб страницата " Биволъ " и препубликуван от други медии. В него се чува по какъв начин министър Танева дава съответни насоки за координиране на обща позиция измежду участниците в съвета, че " няма такива измами " след въпроси на Георги Василев, секретар на Асоциация „ Български пипер “. Според него има над 20 запитвания от членове на асоциацията поради това, че са били финансирани с повече пари от предстоящото по мярката " Обвързана поддръжка ".

„ Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, тъй като другояче и това (финансиране - бел. ред.) ще ни спрат. В последна сметка ние изпълнихме това, което браншът искаше. Но в този момент да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат, значи не би трябвало да получавате тази помощ “, споделя Танева на публикувания фрагмент.

„ Всички знаят, че ставките се усилиха поради високия интензитет на инспекции. Само че, сътрудници, в случай че в това се задълбочат европейските служби – и се компрометира „ Обвързана “. Защото такова равнище на неточности демонстрира, че такава поддръжка не би трябвало да има. Тъй че, в случай че желаете сами да си го аргументите, тъй като желаете да си разберете изчисленията… “, разяснява още тя. 

„ Ние се досещаме от кое място може да са тези пари, които са допълнително. Аз допускам, че не е единствено при нас, а при всички зеленчуци. Бихме желали, в случай че може с числа, публично по какъв начин става по този начин, че получихме тези пари, които получихме “, пита Василев земеделският минитър. Танева пък дава отговор, че от подопечното ѝ ведомство ще създадат съответни калкулации.

„ 60% от хората, които аплайват по тази стратегия, лъжат страната благодарение на Министерство на земеделието и горите. Това доста добре го знаят в Държавен фонд " Земеделие " и МЗХГ. Откакто я има тази помощ, ние всяка година им го споделяме “, разяснява след това самият Василев пред " Биволъ ".

Междуврменно тричленен състав на Върховния административен съд разгласи за оскъдна Методика за установяване на наказания по отношение на нарушавания, открити по подмярка 4.1 „ Инвестиции в аграрни стопанства ” от Програма за развиване на селските региони 2014-2020 година, оповестиха от институцията. Основанието е, че изпълнителният шеф на Държавна фирма „ Земеделие ", утвърдил оспорената методика, не е овластен нито от Конституцията, нито от закон да издава нормативни административни актове. Същият е работил като административен орган с господарски пълномощия без изискуемата, в тази връзка, компетентост. Съгласно член 2, алинея 1 от Закона за нормативните актове, нормативни актове могат да издават единствено органите, планувани от Конституцията, или от закон. Методиката не е обнародвана и в Държавен вестник.

В оповестения запис от провела се среща с представителите на браншовите организации в бранш „ Земеделие “ министър Десислава Танева показва точно тези резултати от инспекциите, довели до понижение на дотации на аграрни стопани, които декларират, че гледат избрани култури, а при инспекция на място не се откриват културите. Веднага след разгласяването на записа министър Танева излезе с писмена позиция, в която разгласи, че оповестеният запис е изваден от подтекста на диалога. Това бе и главната й теза на ексклузивен бринифг, който даде към 16.00 ч. през днешния ден.

" Репликата ми е в отговор на връзка с една организация и тя е в посока на това, че в случай че даден отрасъл, който е в бранша на сензитивните, непрекъснато приказва и тематиката е единствено машинация, той няма по какъв начин да получи социална поддръжка. " Танева бе безапелационна, че сегашният мандат е с най-високо равнище на инспекция. " Всичко се потвърждава на Европейска комисия, тъй като не можем да платим без отчет от избрани инспекции ", изясни тя.

Многократно сме заявявали, че в случай че тези инспекции не бяха направени от институциите, при възможен одит от Европейската комисия ще слагат въпроса за подпомагането. Резултатите от инспекциите са доказателство за успеваемостта на контролната система на МЗХГ и ДФЗ и взетите следващи ограничения. Всички резултати от осъществявани инспекциите регулярно се изпращат към структурите на Европейската комисия, още веднъж повтори тя.

" За да не уронваме престижа на добросъвестните български производители не сме смятали, че е належащо да се „ хвалим “ с резултатите от инспекциите. Те целят да защитят вярното разходване на европейски и национални средства ", написа пък в разпространяването по-рано пояснения на Танева. През 2019-та година контролът с инспекции от страна на земеделското министерство е достигнал 50 на 100 от декларираните площи, при законово открити по правилник на Европейска комисия едвам 5% от декларираните площи. Целта на инспекциите е била да не се допусне заплащания да получат производители, които единствено на документи могат да потвърдят, че отглеждат дадени култури.

В резултат на тези инспекции добросъвестните аграрни производители получиха по–високи ставки на подкрепяне на хектар.  Най-големите разминавания са били открити в областите Хасково, Пловдив, Плевен и Благоевград. В Хасковско най-вече несъответствия имаше при краставиците, където при декларирани 2 744 декара не бе открит нито един зарзават. Следва лукът, където подправените декари бяха 1 520. Нарушение бе намерено и при пъпешите - с 1 037 празни декари. А също и при доматите – с 542 дка тревясало поле, споделя още в обясненията си Танева.

В област Пловдив най-честите нарушавания бяха при доматите, картофите и пипера. Проверките демонстрираха изчезнали домати върху 2 368 дка, картофи – върху 470 дка и пипер – с 530 дка. В Плевенско най-вече са нереално декларираните насаждения с домати – 1 240 дка празни градини. А в Благоевградско бяха наблегнали на картофите, където изчезналите зеленчуци бяха с 850 дка, осведоми Танева в известието си до медиите, както и на брифинга след това.

 

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР